Dzień dobry,
Szukam rozwiązania w jaki sposób mogę dodać uczestnika pisma, które chce skierować imiennie do konkretnego pracownika innej instytucji. Pracownik jest przypisany w kontakcie w sekcji “Pracownicy instytucji” natomiast nie ma możliwości odfiltrowania go przy wyborze uczestnika, którym zawsze jest wyłącznie instytucja na którą założony jest kontakt w bazie. Na razie obchodzę to tworząc osobny kontakt imienny ale to trochę mija się z celem.
Z góry dziękuję za pomoc lub uwagi w tej sprawie.
Rozumiem, że chodzi o uczestnika sprawy, który wyświetlany jest w zakładce Uczestnicy w sprawie. Musimy rozróżnić dwie różne funkcje - funkcję uczestników sprawy i funkcję służącą do obsługi korespondencji wychodzącej.
Do zakładki automatycznie Uczestnicy w dodają się wpisy gdy zakładamy sprawę na podstawie pisma wpływającego oraz gdy dołączamy do sprawy pisma wpływające. Możemy również do zakładki uczestnicy dodać inny podmiot lub osobę fizyczną do której wysyłamy korespondencję.
Tworząc kontakt w bazie kontaktów możemy przypisać do instytucji pracownika tej instytucji. Gdy tworzymy korespondencję wychodzącą wskazujemy odbiorcę tej korespondencji - czyli np. wskazując odbiorcę korespondencji. Przy wybieraniu odbiorcy można wskazać przypisanego pracownika instytucji. Takie działanie spowoduje, że na etykiecie adresowej lub kopercie pojawią się dane pracownika (imię i nazwisko)lub zwrot grzecznościowy czy stanowisko lub tytuł. W uczestnikach sprawy przy dodawaniu tego podmiotu pojawi się jednak tylko nazwa tego podmiotu, bo wysyłamy korespondencję do podmiotu (na adres podmiotu wskazanego w bazie kontaktów) a nie na adres pracownika tego podmiotu.
Rozumiem dziękuję za odpowiedź ten mechanizm jest dla mnie oczywisty, natomiast wydaje mi się, że warto byłoby taką funkcjonalność przedyskutować ponieważ z naszych jednostek wychodzi dużo pism imiennych do Ministra, Dyrektorów urzędów itd. i teraz muszę to robić dodając pracownika jako osobę fizyczną, która de facto jest pracownikiem instytucji. Pytanie czy jest technicznie możliwe, że w bazie kontaktów mamy opisanych pracowników instytucji i w momencie dodawania uczestnika za pomocą filtra mógłbym wybrać z pracowników zdefiniowanych tak aby na szablonie wstawiło jego dane. Zresztą ten sam problem występuje przy wysyłce mailowej, że podkładany jest tylko adres mailowy domyślny, a w kontakcie mogę zdefiniować tych adresów kilka, pytanie po co skoro nie można tego potem odfiltrować. W mojej ocenie byłaby to dość istotna funkcjonalność bo w zamyśle macie Państwo bazę kontaktów opartą o instytucję gdzie możemy dodać kilku pracowników, kilka maili itd. tylko z użyciem zapisanych danych jest później już problem.
Dziękuję i pozdrawiam.
W nowej wersji systemu EZD RP poprawiliśmy problem z wyborem adresów e-mail przy wysyłce, jeśli kilka adresów e-mail jest przypisanych do osoby fizycznej lub instytucji. Jeśli chodzi o wskazywanie przy wysyłce przypisanych w bazie kontaktów do instytucji pracowników, to na dziś dzień funkcja działa tak, że na etykiecie adresowej lub kopercie pojawią się dane pracownika (imię i nazwisko)lub zwrot grzecznościowy czy stanowisko lub tytuł. W sumie jeśli piszemy do Ministra to wysyłamy korespondencję na adres do urzędu który go obsługuje, chyba że mamy zapisaną taką osobę jako kontakt dla osoby fizycznej. Uprzejmie proszę o przesłanie zgłoszenia na portal zgłoszeń - przeanalizujemy go i damy odpowiedź.