Witam.
Mam takie pytanie i jest to jednocześnie zagwozdka dla mnie. Wcześniej takich sytuacji nie było ale teraz się przytrafiła. Pracownik zatrudniony w dziale A został oddelegowany do działu B. Więc siłą rzeczy nie będzie wykonywać pracy w dziale A. Jednak stanowisko jakie posiada wynikające z jego zatrudnienia jest w dziale A.
Idąc tą drogą jak rozwiązać problem delegacji pracownika? Skoro nie ma stanowiska w dziale B i nie chcielibyśmy go dodawać do struktury danego działu. Czy można to obejść czy po prostu należałoby dodać go po prostu do struktury i będzie musiał sobie zmieniać “biurka” w EZD aby w dziale B dekretować i tworzyć sprawy.
Bartoszu,
opisujesz bardzo ciekawą sytuację, aby Ci coś sensownego doradzić musisz napisać trochę więcej szczegółów:
- Co oznacza, że pracownik zatrudniony w dziale A został oddelegowany do działu B. Jak rozumiem powyższy pracownik będzie wykonywał działania w ramach działu
- Czy planowany jest powrót pracownika z “delegacji”? na pierwotne stanowisko w komórce A?
- Co będzie się działo ze sprawami pracownika, które prowadził w dziale A:
- Sprawy niezakończone pozostają w dziale A i będą kontynuowane przez pracowników działu A
- Sprawy niezakończone w dziale A przechodzą z pracownikiem do działu B, gdzie będą przez tego pracownika kontynuowane?
Odpowiedź na powyższe pytania pozwoli na udzielenie bardziej precyzyjnej odpowiedzi. Niestety nie da się utworzyć konta pracownika bez dodania dla niego stanowiska. Mając na uwadze to co napisałeś na pierwszy rzut oka na tą chwilę możliwe do wykonania są dwa różne działania:
1. Działanie numer 1
Należy utworzyć w KUiP konto dla pracownika w dziale B i przypisać takie samo stanowisko jakie pracownik zajmuje w dziale A, chyba, że w dziale B pracownik będzie posiadał inną nazwę stanowiska. Po wdrożeniu powyższej zmiany należy nadać odpowiednie uprawnienia dla pracownika. Takie działanie pozwoli na wykonywanie działań przez pracownika w dziale B, gdzie będzie wypełniał obowiązki podczas delegacji. Pracownik będzie musiał pamiętać o przełączaniu się pomiędzy kontami. Jedyną wadą takiego działania jest to, że w strukturze organizacyjnej podczas wyszukiwania konkretnego pracownika po imieniu i nazwisku pojawią się dwa wyniki.
2. Działanie numer 2
Należy utworzyć dla pracownika konto w dziale B i przypisać mu odpowiednią nazwę stanowiska. Jednocześnie należy usunąć konto pracownika ze struktury organizacyjnej a następnie wdrożyć strukturę organizacyjną. Jeśli pracownik będzie w dziale B kontynuował sprawy, których nie zakończył w dziale A, należy przekazać mu sprawy z modułu Reorganizacja, lub przydzielić niezakończone sprawy innym pracownikom w dziale B, jeśli sprawy niezakończone nie będą kontynuowane w dziale B przez tego pracownika.
Pozdrawiam
Sebastian
- Pracownik będzie wykonywać działania w ramach działu B
- Maksymalna delegacja to 3 miesiące, więc powrót jest planowany
- Sądzę, że sprawy rozpoczęte w dziale A pozostaną w dziale A i tam będą kontynuowane
Co do działań numer 1 i 2 - jestem przekonany, że zastosujemy rozwiązanie 1 myślałem jednak, że jest jakaś inna możliwość. Niestety chyba nic innego nam nie pozostaje.
Powiem tak - czyli wyszło na to jak myślałem. Chociaż nie zaszkodziło zapytać może ktoś miałby jakieś jeszcze rozwązanie problemu
Dzień dobry,
opisywana sytuacja - czasowego powierzenia pracownikowi innych zadań w innej komórce organizacyjnej - jest przedstawiona w Kodeksie pracy (art 42 Kp).
W przypadkach uzasadnionych potrzebami pracodawcy, innej pracy niż określona w umowie o pracę na okres nieprzekraczający 3 miesięcy w roku kalendarzowym, jeżeli nie powoduje to obniżenia wynagrodzenia i odpowiada kwalifikacjom pracownika.
Pracownik zatem pozostaje w stosunku pracy i jest przypisany do komórki A a jednocześnie przez 3 miesiące wykonuje inne zadania w komórce B.
W tej sytuacji - należy zastosować Rozwiązanie nr 1, jakie wskazał Sebastian.
P.S. Takie czasowe oddelegowanie jest wygodne dla pracodawcy bo pozwala na elastyczność w działaniu zakładu pracy (bez zatrudniania na chwilę nowego pracownika czy bez konieczności tworzenia dodatku zadaniowego albo zmiany wynagrodzenia) ale może potrwać tylko 3 miesiące w jednym roku kalendarzowym. Można tu zastosować dwa triki:
- te 3 miesiące “innej” pracy - nie muszą być okresem ciągłym (mogą być przerywane w ciągu roku)
- można “połączyć” dwa takie okresy z dwóch lat (np. październik-grudzień 2025 + styczeń-marzec 2026) i dzięki temu zapewnić aż 6 miesięczne “oddelegowanie”
Miłego dnia,
Tomasz Skwarka
Bartoszu,
niestety nie da się w systemie delegować pracownika do pracy w innej komórce organizacyjnej, jeśli nie ma w tej komórce utworzonego konta, stąd konieczne jest wykonanie konkretnych czynności w KUiP. Niestety obawiam się, że nie ma innego rozwiązania - aby pracownik mógł wykonywać działania w systemie w innej komórce organizacyjnej, nie mając utworzonego konta, mając na uwadze to, że po jakimś czasie wróci do dawnej komórki organizacyjnej. Biorąc pod uwagę twoje odpowiedzi sugeruję, abyście postąpili tak jak opisałem w wariancie numer 1- jest to najprostsze moim zdaniem rozwiązanie opisywanej przez Ciebie sytuacji czyli:
- Należy utworzyć w KUiP konto dla pracownika w dziale B i przypisać takie samo stanowisko jakie pracownik zajmuje w dziale A, chyba, że w dziale B pracownik będzie posiadał inną nazwę stanowiska, wtedy trzeba nadać mu odpowiednie stanowisko.
- Po wdrożeniu powyższej zmiany należy nadać odpowiednie uprawnienia dla pracownika. Takie działanie pozwoli na wykonywanie działań przez pracownika w dziale B, gdzie będzie wypełniał obowiązki podczas delegacji, logując się na swoje konto w dziale B.
- Pracownik będzie musiał pamiętać o przełączaniu się pomiędzy kontami po zalogowaniu, gdyby się wyświetlało po zalogowaniu jego konto w dziale A, choć jeżeli będzie pracował w dziale B, to system powinien pamiętać z jakiego konta się wylogował.
- Skoro sprawy rozpoczęte w dziale A będą w tym dziale kontynuowane należy zmienić prowadzącego sprawę - sposób zmiany został opisany jest tu: https://podrecznik.ezdrp.gov.pl/hurtowa-i-pojedyncza-zmiana-prowadzacego-sprawe/
Jedyną wadą takiego działania jest to, że w strukturze organizacyjnej podczas wyszukiwania konkretnego pracownika po imieniu i nazwisku pojawią się dwa wyniki i na to trzeba będzie uważać, największy problem to taki, żeby się nie pomylić przy dekretacji korespondencji, a będzie on występował wtedy, gdy pracownik będzie miał taką samą nazwę stanowiska zarówno w dziale A jak i w dziale B.
Proponuję najpierw przetestować wszystko na środowisku testowym!!
Pozdrawiam
Sebastian
No ja już problem ten rozwiązałem Wiec na spokojnie. Chciałem otrzymać tylko informację, czy jest jakaś inna opcja o której mi nie wiadomo. Okazało się że nie ma innego rozwiązania więc zastosowałem to co mogłem zrobić.