Czy znaki pism wpływajacych na Dziennik Podawczy mogą się automatycznie przenosić do metadanych?

Witam wszystkich. Chciałem zapytać o możliwość automatycznego uzupełniania metadanych do pism, które wpływają z innych urzędów lub instytucji. Zakładam, że osoby wysyłające pisma uzupełniają “metadane” przed wysyłką (znak pisma, data pisma, rodzaj), to czy w takim przypadku, Dziennik Podawczy rejestrujący takie pisma może liczyć na automatyczne uzupełnienie tych metadanych? Czy też pozostaje jedyna możliwość - ręczne uzupełnienia najważniejszych cech pisma? Będę wdzięczny za pomoc.

W systemie EZD nie używa się dziennika podawczego, pisma wpływające rejestrowane są Rejestrze Pism Wpływających. Metadane pism wpływających niestety same się nie uzupełnią - ja przynajmniej nie znam takiej metody abyś mógł z metadanych pisma wychodzącego z podmiotu A uzupełnić metadane pisma wpływającego w podmiocie B. Oprócz korespondencji wysłanej za pomocą e-doręczeń, wysyłane są pisma papierowe lub maile, a tu nie wysyłasz przesyłki z metadanymi. Proponuję zadać to pytanie NASK.

Bardzo dziękuję za wyjaśnienia. Zapytałem o to, ponieważ pracownik merytoryczny w urzędzie, w którym pracuję, stwierdził, że takie metadane w przypadku przesyłek ePUAP powinny się uzupełniać bez udziału pracownika (pod warunkiem, że wysyłający wypełni odpowiednie pola w metadanych). Czyli pozostaje wprowadzanie danych ręcznie.