Zamiana docx na pdf

Czy też macie tak starą bibliotekę, która używana jest do zamiany plików Worda do PDF-a (Aspose.Words for .NET). Ja mam Aspose.Words for .NET 23.2.0. Jest to wersja z początku 2023 roku. Od tego czasu wyszło 15 nowych wersji z których każda wprowadza co najmniej kilkadziesiąt poprawek i ulepszeń. Są to poprawki, które wpływają na skuteczność zamiany plików docx na pdf. W tej wersji zdarza mi się, że zmieniany jest wygląd wynikowego pliku pdf i nie jest on zgodny ze standardem PDF/A który jest wymagany do eDoręczeń przy PUH. Nie mówiąc już o tym, że wynikowy PDF nie jest dostępny cyfrowo. W skrócie mówiąc biblioteka przenosi warstwę graficzną z pominięciem warstwy zawartości i strukturalnej decydujące o dostępności. Efektem takiego zapisu pliku jest to, że przykładowo czytnik ekranu nie odczytuje treści pisma, bo interpretuje je jako jeden duży obrazek.

Zrzut ekranu 2024-05-10 141213
W przypadku gdy pdf jast zgodny ze standardem pdf/a Adobe Acrobat Reader daje stosowny komunikat po otwarciu takiego PDF-a.

Proponowałbym zgłosić to na wsparcie EZD RP.

Mam serdeczną prośbę - proszę o wskazanie dokumentu, z którego wynika, że PDF/A jest wymagany do eDoręczeń przy PUH.

https://mc.bip.gov.pl/ogloszenia/minimalne-wymagania-techniczne-dla-wydrukow-dokumentow-elektronicznych-realizowanych-w-zakresie-publicznej-uslugi-hybrydowej.html

Poza tym równie istotną kwestią, którą poruszyłem jest dostępnośc cyfrowa dokumentów elektronicznych, które są wysyłane również z systemu EZD. A to określa Ustawa z dnia 4 kwietnia 2019 r. o dostępności cyfrowej stron internetowych i aplikacji mobilnych podmiotów publicznych.

A poniżej informacja o braku dostępności cyfrowej.
image