Zakładanie podteczek dla całego podmiotu

Dzień dobry,
jestem głównym administratorem EZD RP. Próbuję założyć podteczki dla całego podmiotu. Widzę je jako administrator, ale nie jako pracownik. Dlaczego? Mam nadane wszystkie możliwe uprawnienia.

Klaudio,
sposób zakładania podteczek został opisany tutaj: https://podrecznik.ezdrp.gov.pl/zarzadzanie-schematami-jrwa/. Jeśli widzisz założone podteczki jako administrator, to dlatego że zakładasz je na wgranym dos systemu jednolitym rzeczowym wykazie akt. Pamiętaj, że podteczki zakłada się nie dla całego podmiotu ale dla konkretnych komórek organizacyjnych. Jeśli założysz podteczkę w danej klasie JRWA to jako pracownik zobaczysz ją, gdy będziesz chciała założyć sprawę w danej klasie JRWA - tu opisnany jest sposób zakładania spraw: https://podrecznik.ezdrp.gov.pl/zakladanie-sprawy/

Korzystałam z podręcznika i w takim razie stwierdzenie w nim zawarte “Należy pamiętać, że widok komórek organizacyjnych zależny jest od przypisanych uprawnień. Użytkownik z uprawnieniem Administator.JRWA, znajdujący się w strukturze organizacyjnej bezpośrednio pod instytucją, może założyć podteczki dla wszystkich komórek organizacyjnych w podmiocie. Jeśli jest natomiast podpięty pod określoną komórkę, może je zakładać zarówno w swojej komórce, jak i we wszystkich komórkach podrzędnych.” jest bardzo mylące, ponieważ według tego, co Pan pisze muszę założyć podteczki takie same dla każdej komórki osobno, co jest stratą czasu. Co więcej, EZD pozwala mi wybrać cały podmiot, więc funkcja przypisywania powinna móc stworzyć podteczki dla wszystkich jednocześnie, ponieważ pracownicy powinni móc korzystać z całego JRWA a nie tylko fragmentów.

Klaudio, niestety funkcja zakładania podteczek działa troszkę inaczej. Zapis, który cytujesz jest prawidłowy, bo Użytkownik z uprawnieniem Administator.JRWA, znajdujący się w strukturze organizacyjnej bezpośrednio pod instytucją, może założyć podteczki dla wszystkich komórek organizacyjnych w podmiocie (bo je widzi) - tylko musi wybrać konkretną komórkę. Nie jest nigdzie wskazane, że że wszystkie komórki organizacyjne w jednostce muszą mieć założone w tej samej klasie z JRWA podteczki, bo przecież co do zasady różne komórki organizacyjne wykonują różne zadania. Pracownicy mogą korzystać z całego JRWA, ale nie jest jednoznaczne, z tym, że muszą mieć założone podteczki w tych samych klasach. W systemie jest uprawnienie, które pozwala aby podteczki dla danej komórki założył pracownik tej komórki (będzie on widział wtedy tylko swoją komórkę). Jeśli masz nadal wątpliwości napisz proszę do nas na portal zgłoszeń - wyjaśnimy działanie funkcji i pomożemy założyć podteczki.