System nie wstawia mi numeru nadawczego przesyłki R, otrzymuję go dopiero w formie naklejki na poczcie.
Wiem, że jest chyba możliwość uzyskania takiej puli numerów z Poczty Polskiej i wprowadzenia jej do systemu, wówczas będą one nadawane automatycznie na kopercie, aż do momentu ich wyczerpania:
1 pula dotyczy - przesyłek poleconych krajowych,
2 pula dotyczy - przesyłek poleconych zagranicznych.
Proszę o informację w jaki sposób moglibyśmy otrzymać takie numery, celem wprowadzenia do systemu i automatycznego umieszczania na adresowanych przez nas kopertach.
Dzień dobry,
może to zagadnienie troszkę rozjaśni https://podrecznik.ezdrp.gov.pl/pula-numerow-nadawczych-r/
pozdrawiam
z tego co się orientuję, to na razie jeszcze nie działa, przynajmniej poza Warszawą 
Można też od poczty samemu pobrać numery nadawcze (my mamy tylko krajowe i wzięliśmy sobie całą rolkę) i przyklejać je na koperty i podczas obsługi korespondencji wychodzącej wprowadzać te numery nadawcze do EZD… Z tego co wiem to numery z enadawcy maja ten minus tez trzeba zarejestrować korespondencje przezz enadawce i później w EZD więc trochę podwójna robota.
Najlepiej poruszyć temat z opiekunem z ramienia Poczty Polskiej. Można otrzymać pulę numerów R albo do samodzielnego naklejania - w postaci naklejek, albo w postaci zakresu numerów do wydruku na kopertach z EZD
Ok. Udało mi się skontaktować z opiekunem Poczty Polskiej. Otrzymaliśmy numery bez problemu. Niestety, ale przy próbie wprowadzenia ich do systemu otrzymujemy komunikat: “NIEOBSŁUGIWANY RODZAJ PULI NUMERÓW NADAWCZYCH R”
a wpisałaś z zerami na początku czy tylko samą końcówkę? Poniżej ściągawka pokazująca z czego składa się cały numer R
Kody do wersji testowej można wygenerowąć na tej stronie:
Generator kodów kreskowych EAN128 Poczta Polska
Sprawa się wyjaśniła zespół wsparcia z EZD odpisał, że jest to błąd zgłoszony do naprawy - system obecnie nie obsługuje puli numerów R zaczynających się od 002.
Tak więc czekamy, aż sprawa zostanie naprawiona