Dzień dobry,
posiadam następujący problem. Otóż rejestrujemy wysyłki w RKW. Następnie podpinamy numer nadawczy wygenerowany przez system poczty polskiej do naszego konkretnego RKW.
Później wchodzę do zakładki rejestry na Rejestr Korespondencji Wychodzącej. I tutaj mam zgryz. W niektórych RKW system wpisuje numery z poczty polskiej i jest dobrze (tzn. widzę te numery w rejestrze zbiorczym). W niektórych przypadkach system nie wpisuje numerów z poczty do rejestru zbiorczego, pomimo iż są one wklepane do systemu. Wiem to, gdyż wchodzę na kancelarię/ zakładkę „Obsługa korespondencji wychodzącej” – i tam widzę, że są one (te numery) wklepane.
Co może być problemem? Dlaczego jedne numery nadawcze się wyświetlają w rejestrze zbiorczym, a inne nie?
Jakiego typu przesyłkami są te, przy których nie wyświetla się numer nadawczy tzn. forma nadania (list zwykły, list polecony itd.)? Rejestr korespondencji wychodzącej domyślnie wyświetla wszystkie przesyłki. Numery nadawcze PP S.A. dodaje się tylko do przesyłek rejestrowanych czyli np. listów polecony i poleconych za potwierdzeniem odbioru. Przy np. listach zwykłych takiego numeru nie powinno być. Tak samo ePUAPy i e-Doręczenia. Niestety po screenie nie da się stwierdzić jakiego typu są przesyłki, które nie mają nadanego numeru R.
Wszystko zaznaczamy jako
Rodzaj przesyłki:
list polecony + ZPO
Załączam screen przykładowy z zakładki: „Obsługa korespondencji wychodzącej”.
Analogicznie jak wejdę w rejestry / RKW, ten akurat RKW/152/2025, nie posiada wpisanego do rejestru numeru
Tutaj wyciąg z RKW:
Przy wersji 20.26 zgłaszaliśmy błąd, że numer R wyświetlał się tylko, gdy przesyłka miała status zarejestrowana. Przy przyjętych, wysłanych i anulowany numer R nie wyświetlał się przy zestawieniu. To zostało poprawione, w którejś aktualizacji.
Sprawdziłem teraz na wersji 21.7.1 i wygląda na to, że błąd powrócił.
Jeżeli pracujesz na wersji testowej to zarejestruj jakąś przesyłkę i zobacz jak to wygląda w rejestrze. Jeżeli numer będzie się wyświetlał, to skopiuj go sobie. Wejdź w Kancelaria → Obsługa korespondencji wychodzącej wklej numer i kliknij “Wczytaj”. Przesyłka zmieni status na przyjęte. Wejdź ponownie w rejestr korespondencji wychodzącej i zobacz czy przy Twojej przesyłce zniknął numer RKW.
Tutaj mam przesyłkę zarejestrowaną z numerem:
A tutaj zmieniłem status na przyjęta i już numeru nie ma.
Tzn. w systemie on nadal będzie, ale nie wyświetla się w rejestrze. W książce nadawczej np. się odkłada.
W wersji 21.5.7 on-premise też występuje błąd braku numerów nadawczych. NASK pracuje nad rozwiązaniem problemu