czy istnieje w obiegu prawnym informacja o konieczności posiadania tylko jednego składu chronologicznego np pism wpływających pełnych odwzorowań? Czy można utworzyć kilka składów np dla pism wpływających do działu X, drugi do działu Y? Wiem że to jest dziwne ale czy jest jakiś przepis prawa to zabraniający?
Dzień dobry,
z zasłyszenia wiem, że jednostki dzielą sobie niektóre składy. Ważne, aby przedyskutować sprawę z archiwistą/archiwum, czy sposób ich archiwizowania będzie odpowiedni.
Patrząc też z drugiej strony, mając skład po numerze wpływu i mając ten numer, łatwo można znaleźć wpływ.
Dariuszu, nie ma przepisu zabraniającego posiadania wielu lokalizacji składów - jednym czynnikiem jest to czy ogarniecie to organizacyjnie. Jedynym przeciwskazaniem jest to że pisma wpływają do instytucji a potem trafiają do konkretnej komórki organizacyjnej, więc może być problem z rejestracją korespondencji, ale można to ogarnąć korzystając z funkcji systemu.
Czy istnieją jakieś przesłanki ku temu aby wyodrębniać składy dla każdej komórki merytorycznej? Bo załóżmy że standardowo potrzebujemy skład pełny, niepełny, pełny nośników danych, niepełny nośników danych, zwrotek, elementów akt sprawy, może jakiś pism wewnętrznych i teraz przemnóżmy to sobie przez wszystkie komórki to powstaje nam tych składów sporo. Patrząc czysto organizacyjne to każdy będzie potrzebował miejsca na przechowywanie, też trzeba będzie się pilnować mocniej żeby nie kliknąć przypadkiem składu innej komórki. Ja w takim rozwiązaniu widzę niepotrzebne zamieszanie. Jak najbardziej jeden skład dla całej instytucji jest dobrym rozwiązaniem i odnalezienie dokumentów w nim nie stanowi najmniejszego problemu.
Przesłanek do wyodrębnienia składów dla każdej komórki organizacyjnej nie ma - nie jest to wprost zabronione, ale dość trudne do ogarnięcia i zarządzania. Zgadzam się z Tobą w 100%, że lepiej jest gdy jest jeden skład dla całej instytucji.