Bardzo poroszę o informację, jak wyglądą opcja utworzenia składu chronologicznego np. w innym dziale niż kancelaria. Np. Chciałabym, aby dział sprzedaży w mojej instytucji miał skład zleceń (np.skład pełnych odwozorowań). Jak to rozwiązać w praktyce, jaka powinna być ścieżka, od momenty dostarczenia dokumentu do biura, kto i jakie czynności powinien wykonać i jakie powinien mieć uprawniena w EZD RP. Czy jest to w ogóle możliwe do relizacji,
Widziałem już tutaj kilka podobnych tematów z tym pytaniem i przyznam, że ja nie rozumiem skąd w ramach jednej jednostki chęć tworzenia odrębnych składów chronologicznych dla jej działów/departamentów/komórek zamiast pozostać przy jednym centralnym składzie obejmującym całą instytucję? Aczkolwiek rozumiem stworzenie składów chronologicznych w przypadku np. oddziałów w innych miastach. Jeśli natomiast mamy jedną siedzibę to wydaje mi się, iż taka multiplikacja sprawia że w jednostce mamy kilka składów pełnych, kilka niepełnych itd. Łatwiej o omyłkowe włączanie dokumentów do niewłaściwych składów albo w przypadku późniejszej archiwizacji to rozumiem, że każdy z działów odpowiednio archiwizuje swoje składy. Sam jestem ciekaw czy u kogoś z użytkowników forum pokuszono się o takie rozwiązanie i jak to funkcjonuje
Bardziej kwestia wieloleltnich ustaleń i pryzywyczajeń - dokumenty konkretnego działu w oryginale od lat trafiały do tego działu w papierze. Nie chcemy, też,aby kancelaria “puchła” w dokumenty, skoro dokumenty w sprawach papierowych i tak trafiają do poszczególnych działów, czemu nie może tak być z dokuemtami ws elektronicznych.