Cześć,
mam pytanie o przenoszenie akt sprawy ŹLE ZAREJESTROWANEJ - czy jest na to patent, aby wykonać to bez kopiowania każdego pliku osobno (albo bez kopiowania akt sprawy - to nic de facto nie daje).
Pracownik rozdzielił 1 sprawę na 2 i teraz chcemy je scalić. Czy ktoś z was to rozpracował?
Pozdr
Ewa
1 polubienie
Dzień dobry,
każdą sprawę można przerejestrować na właściwą klasę. Wówczas przenosi się cała zawartość sprawy, a poprzedni numer pozostaje pusty, jednak wykorzystany. 
https://podrecznik.ezdrp.gov.pl/przerejestrowanie-sprawy/
Można również z danej sprawy odłączyć wpływ i dołączyć później z pism do właściwej 
https://podrecznik.ezdrp.gov.pl/odlaczanie-pism-ze-spraw/
2 polubienia
To co napisała Dominika to najprostszy sposób, tylko skoro jeśli jedna sprawa została rozdzielona na 2 to proponuję - pierwszą z tych spraw przerejestrować do właściwej sprawy - Dominika wkleiła link do artykułu jak to zrobić, w drugim kroku w przypadku drugiej sprawy odłączyłby wpływy tak jak wskazuje Dominika, lub skopiować dokumenty z RPW : https://podrecznik.ezdrp.gov.pl/kopiowanie-dokumentow-wplywajacych-z-rpw/
3 polubienia
Cześć,
niestety to zdaje się nie jest rozwiązaniem mojej sytuacji. Jedna sprawa jest zarejestrowana ok, natomiast drugą pracownik zupełnie niepotrzebne zarejestrował, bo to powinna być 1 cała sprawa.
I o to mi chodzi - jak tamtą sprawę przerzucić do tej pierwszej?
W papierze po prostu wykreśliłabym ze spisu spraw tę 2. sprawę, a papiery włożyła do teczki tej pierwszej. I tutaj też bym chciała tak zrobić - przenieść wszystkie pliki na znak tej pierwszej sprawy.
Czy da się to zrobić bez kopiowania wszystkich plików? Przecież mamy już ścieżki akceptacji na tych dokumentach w sprawie nr 2 (akcepty, obiegi itd.) i warto by jednak tego nie stracić.
Pozdr
Ewa
Ja w ogóle nie mam plików z RPW w tych sprawach.
To tym prościej.
Skoro nie ma żadnych plików w tej sprawie, nawet wpływu, trzeba zamknąć niepotrzebną sprawę z komentarzem - błędna rejestracja i tyle.
Jeżeli jednak są tam pliki, to jak wspomniał także Sebastian, odłączyć pliki od błędnej sprawy i włączyć je do drugiej.
Dominiko,
ok, czyli nie da się przenieść z niej plików płynnie do innej sprawy (nie da się przerejestrować na już używany znak), tylko wszystko ręcznie kopiować i dodawać do już istniejącej.
Warto by NASK nad tym posiedział, bo w tym momencie to proces czasochłonny i upierdliwy dla wszystkich. Chyba, że są jakieś uprawnienia dla Administratora, aby przerejstrować sprawę na znak już istniejący…
Można odłączyć wpływ każdego z osobna, a później dodać do odpowiedniej sprawy. Wszystkich na raz nie da rady.
Na używany numer sprawy nie można przerejestrować innej, będzie wymuszać nowy numer.
Nie rozumiemy się. Ja nie mam plików z nadanym RPW.
Mam sprawę, którą pracownicy rozparcelowali na kilka różnych i aby nie męczyć się teraz z kopiowaniem plików na dysk i dołączaniem ich do tej pierwszej to chciałam szybciej przerejestrować NA ZNAK JUŻ ISTNIEJĄCY, a nie na “wolny” (nowy).
@Julitabj czy pomożesz jakoś? Jest rozwiązanie na tę sytuację?
Pozdr
Ewa
Z tego zapisu wynika, że jest kilka spraw, u kilku różnych osób.
Czy te wszystkie sprawy są u jednej osoby?
Jeżeli sprawy są różnych osób;
można nadać im dostęp do właściwej sprawy z możliwością edycji, żeby pliki z tych nieprawidłowych spraw, zostały dołączone.
Po “wyczyszczeniu” błędnych spraw, należy je zamknąć.
Po wykonanej “operacji” lub po wskazanym czasie, dostęp będzie miała już tylko osoba prowadząca właściwą sprawę.
Jeżeli sprawy są u jednej osoby, całość zadania spada na nią.
Jeżeli nie są to wpływy, nie obejdzie się bez pobrania na dysk.
Można udostępnić do realizacji z możliwością edycji (gdy sprawy są u kilku osób), jednak nie można na siebie (gdy sprawy są u jednej osoby).
Powodzenia 
Moja propozycja Usuń znak sprawy 2, dokumenty wpadną Do obsłużenia i to będzie obiekt o kategorii Dokument zawierający wszystkie dokumenty ze sprawy. Następnie klikamy Dołącz do sprawy.
2 polubienia
Dobra, dzięki, będzie najszybciej.
Ewa, tylko musisz pamiętać o takim “drobnym niuansie”, który może pokrzyżować szyki:
- Nie można usunąć znaku sprawy, jeśli zarejestrowano w niej korespondencję wychodzącą.
- Nie można usunąć znaku sprawy, jeśli wystawiono z niej zadania. Nawet jeśli są już zakończone.
- Nie można usunąć znaku sprawy, jeśli do sprawy są dołączone zadania udostępnienia.
2 polubienia
Dziękuję za dobre pomysły. A powiedzcie co robicie z dokumentami błędnie przypisanymi do spraw, na których wystawiono jakieś zadanie (udostępnij, d/w)?
Co rozumiesz przez dokumenty błędnie przypisane do spraw - pracownik nie zastanowił się zanim ten dokument dołączył do sprawy? Pytanie kiedy ten dokument został udostępniony - przed dodaniem do sprawy czy po? Jeśli dokument został udostępniony po dodaniu do sprawy to w jakim trybie - edycji czy tylko po to aby uzyskać wkład własny?
z praktyki: cofam/kończę zadanie i usuwam dokument ze sprawy
Pracownik dołączył dokument w wyniku błędu (zwykle za szybko kliknął
Dokument wysłał d/w zaraz po dołączeniu do sprawy.