Podczas ostatniej konferencji MC usłyszeliśmy, że wszystkie adresy eDoręczeń
założone na organ (np. na GMINĘ a nie na urząd gminy) zostaną usunięte “z
urzędu” przez COI.
W naszej bazie kontaktów jest wiele takich adresów na organy bo były w bae i
pracownicy je dodawali lub te jednostki z takich adresów wysyłały pisma.
Macie jakiś pomysł na “posprzątanie” kontaktów w EZD RP, które zostaną 01.01.2026 usunięte z aktywnych adresów z BAE, oprócz ręcznego usunięcia?
Hm… Dziwne. Wszystkie ADE w województwie świętokrzyskim na NIE-NA-URZĄD zostały wyłączone. Nawet była akcja, że jedna gmina została bez żadnego ADE, bo nie zdążyła uruchomić ADE na urząd, a już jej wyłączyli na JST.
Ale w przypadku Kuźnicy aktywne faktycznie są dwa:
No ale co z tego, że COI usunie jeżeli w bazie EZD RP cały czas będzie przypisany błędny adres ADE? EZD zapisuje ADE przy kontakcie zamiast za każdym razem wymuszać na użytkowniku sprawdzanie w bazie. NASK nie widzi w tym problemu, bo przecież jak się wyśle na nieaktywny adres to przesyłka nie dojdzie i przyjdzie komunikat o błędzie. Genialne rozwiązanie. Stracisz z kilka ładnych minut na potwierdzenie, zamiast tracić dosłownie minutę na zweryfikowanie czy adresat ma w danej chwili aktywne BAE.
Ja to wszystko wiem, tyle, że ja prostego sposobu na dezaktywowanie z automatu nieaktywnych ADE w lokalnej bazie adresowej EZD RP nie widzę.
W EZD PUW mam dostęp do bazy SQL, napisałem własne skrypty w Pythonie, które weryfikują mi w BAE aktywność adresów i aktualizują adresatów w bazie EZD PUW.
Z problemem dezaktywacji adresów spotkałem się już dużo wcześniej. Osoby fizyczne mogą sobie w każdej chwili zdezaktywować adres ADE.