Problem rejestracji w składzie przesyłek zawierających nośnik

Dzień dobry,

Wpłynęła do nas przesyłka zawierająca oprócz dokumentów papierowych – nośnik danych.

Pod jednym numerem rpw znajduje się obie części przesyłki. Dokumentacja papierowa została zeskanowana i powinna znaleźć się w składzie dokumentacji w pełni odwzorowanej

Nośnik został zweryfikowany i powinien w całości zostać wczytany do systemu, dostępna opcja – wczytaj nośnik danych nie działa, pojawia się komunikat: Błąd załącznik zawiera nieprawidłowe rozszerzenie.

Wszystkie pliki to pdf, wgraliśmy na komputer i dodaliśmy pliki jako załączniki (opcja DODAJ ZAŁĄCZNIK).

Próbowałam nawet wgrać pliki jako spakowany plik 7z, ale również bezskutecznie.

Jednakże przy wybieraniu składów nie mamy możliwości zapisu obu części przesyłki w składach:

• pismo w składzie dokumentów w pełni odwzorowanych
  • nośnik w składzie nośników

Pole ZAPISZ jest wybarwione, ale nic się nie dzieje. Nie mamy możliwości rejestracji tej przesyłki w składach.

Czy ktoś z Państwa spotkał się z podobnym problemem?

Gizela

Wszystko wskazuje na to, że aby dodać nośnik w całości włączony do systemu trzeba zrobić jego pełne odwzorowanie w formacie ISO Archive. Czyli robimy obraz nośnika, na którym dostarczono dane. Można sobie do załącznika dodać pliki z np. płyty, ale to nie będzie odwzorowanie nośnika tylko pojedynczych plików. Dopiero wczytanie obrazu ISO powinno odwzorować załącznik i umożliwić dodanie do składu.
Samo zapisanie np. płyty CD w formacie ISO tworzy plik w rozmiarze całego nośnika. Czyli jak płyta ma 700 MB to takiej wielkoście będzie obraz ISO. Nieważne, że na płycie jest np. kilka pdfów o rozmiarze 10 MB.
Niestety nie mogłem tego zweryfikować na wersji testowej. Nie mam pod ręką żadnego takiego pliku ani nośnika, który mołgłby odwzorować.

Nie jest to prawda. Standardowo ISO będzie miało taki rozmiar jaki mniej więcej mają dane zapisane na płycie. Jeśli tam będzie 10MB danych to ISO będzie miało ok. 10 MB danych.

ale dlaczego?, jeśli pliki są nie na płycie tylko na pendrivie?, jak zrobić takie odzworowanie?, czy ktoś mógłby pokazać krok po kroku?, czy potem użytkownik normalnie będzie mógł otworzyć te pliki i pobrać?

Zrobienie obrazu ISO zapisuje nie tylko pliki, ale także wszelkie inne informacje jakie są dostępne na nośniku danych. Sam potrzebuję tych informacji, więc zrobię sobie obraz jakiejś płyty w domu. Tu co prawda padło zaprzeczenie moim tezą odnośnie rozmiaru ISO, ale muszę to osobiście przetestować. Dawno nie miałem doczyniania z tym formatem, ale jak próbowałem zrobić obraz ISO pendriva 32 GB, na którym było kilka plików pdf, to przy próbie zrobienia ISO dostałem komunikat o braku miesca na dysku. Nie jestem więc pewny, czy ten obraz miałby tylko te kilka mega zajmowanych przez te pliki. Dam znać jak zrobię testy, ale nie obiecuję, że będą na jutro :slight_smile:

Dobra, udało mi się wczoraj zrobić w końcu obraz iso i wrzucić do EZD RP. Gdy uzupełniamy załącznik nośnika w pełni odwzorowanego musimy po zaznaczeniu wybrać “wczytaj nośnik danych”. Po dodaniu obrazu iso odbarwi się na nim ikona odwzorowania. Potem po wybraniu składu dla załącznika będzie dostepny przycisk “zapisz”. Oczywiście o ile reszta metadanych zostanie uzupełniona.

Właściwa pozycja pojawi się również w składzie:

Faktycznie plik iso z obrazem zajmuje tylko tyle miejsca na ile zapełniony jest dysk. Czyli z płyty DVD zamiast ponad 4 GB plik zajmował zajęty obszar 60 MB. Dzięki za informację @quiris :slight_smile:
Niestety, żeby stworzyć taki obraz niezbędne może być dodatkowe oprogramowanie. Kiedyś Windows 7 pozwalał tworzyć obrazy, ale już w Windowsie 10 nie mogłem znaleźć tej funkcji :frowning:

1 polubienie
  1. Włóż płytę CD-ROM do napędu.
  2. Sprawdź literę napędu:
  • Otwórz Eksplorator plików (Win + E).
  • Znajdź swój napęd CD/DVD (np. D:).
  1. Otwórz PowerShell jako administrator:
  • Naciśnij Win + X i wybierz Terminal (Administrator).
  1. Wpisz poniższe polecenie:

powershell

CopyEdit

$isoPath = "C:\Users\TwojaNazwa\Desktop\CustomCD.iso"
$cdDrive = "\\.\D:"
$fs = [System.IO.File]::OpenWrite($isoPath)
$iso = [System.IO.File]::OpenRead($cdDrive)
$iso.CopyTo($fs)
$iso.Close()
$fs.Close()
  • Zmień C:\Users\TwojaNazwa\Desktop\CustomCD.iso na ścieżkę, gdzie chcesz zapisać plik ISO.
  • Jeśli napęd CD/DVD ma inną literę niż D:, zmień ją w $cdDrive = "\\.\D:".
  1. Poczekaj na zakończenie procesu – plik ISO zostanie zapisany we wskazanej lokalizacji.

A to tam to wepchnęli :slight_smile: Dzięki za info!