Witam,
Chciałabym się dowiedzieć jak w innych jednostkach rozwiązana jest sprawa kont technicznych dla ePUAP, eDoręczenia i KSEF. Konto dla każdej z tych usług może być podpięte tylko jedno więc jak później realnie obsługiwane jest takie konto?
Pytam aby wymienić doświadczenia i może dowiedzieć się o jakiś dobrych praktykach ![]()
Dzień dobry,
takie konto techniczne może być przypisane do konkretnej komórki organizacyjnej lub nie - według własnych ustaleń jednostki.
Do takiego konta na stałe jest przypisywane zastępstwo dla wskazanych osób (też według ustaleń kierownika jednostki) i te osoby na zastępstwie obsługują wpływającą na konto techniczne korespondencję. ![]()
Dla ePUAP i eDoręczeń mamy stworzone konta techniczne. Mają do nich stały dostęp wszyscy pracownicy kancelarii - poprzez zastępstwo
Najszybszy sposób przejścia na te konta to stałe zastępstwa dla pracowników kancelarii lub innych osób obsługujących te konta. Dodatkowo można nadać login i hasło i przekazać wybranym osobom, ale to mniej praktyczny sposób.
Do ePUAP i e-Doręczeń można zrobić jedno wspólne konto, jeśli nie chcecie się dużo przelogowywać pomiędzy kontami i podpinacie jedno konto pod dwie integracje, ale wtedy jest mniejsza przejrzystość. Możecie też robić dwa niezależne konta i wtedy jest większa przejrzystość, ale i więcej “zabawy” z przechodzeniem pomiędzy kontami.
Do KSeF robimy zawsze osobne konto niezależne od ePUAP/e-Doręczeń dlatego że to całkowicie inne dokumenty.
Z praktyki, nieimienne konta z loginem i hasłem to nie jest dobra metoda w żadnym systemie, bo tracimy rozliczalność.
Wszystko jest fajnie, do momentu jak trzeba dojść do tego kto coś wysłał/dodał/zapisał/usunął. Nawet jak w logach znajdziesz operację, użytkownik który ją wykonał zawsze będzie ten sam – konto techniczne.
Racja - dlatego napisałem że jest technicznie taka możliwość, ale sam z niej nigdy nie korzystałem i zawsze nadaję dostępy przez stałe zastępstwo. Wtedy wszystko widać kto co zrobił na takim koncie.