Jak odłaczyć pismo od sprawy

Witam,

Mam pytanie jak odłączyć pismo od sprawy,

Utworzyłem sprawę i dodałem z dysku do niego pismo, wypełniłem metadane.

Jednak pomyliłem się i dodałem to do niewłaściwej sprawy jak teraz odłączyć to pismo od sprawy i dodać do innej.

Po zaznaczeniu pliku brak jest opcji “Odłącz od sprawy”.

Dzień dobry,
proszę spróbować “usuń”
Pozdrawiam :slight_smile:

Na akurat tu nie mogę dać usuń bo zapomniałem napisać ale z tego dokumentu była robiona wysyłka i to niestety chyba będzie musiał tak zostać.

To zmienia postać rzeczy.
Chyba, że kierownik lub administrator mają takie uprawnienia.
Albo zmienić opis pliku, żeby mieć wiedzę na przyszłość o pomyłce :wink:

Zacznijmy od początku. Z udostępnionego widoku widać, że dodany jest dokument, który ma uzupełnione metadane. Nie jest wybarwiona litera W, czy aby na pewno dokument został wysłany, jeśli tak to po czym to wnosisz. Nie radziłby usuwać - skoro dokument jest wysłany system nie powinien pozwolić ci usunąć dokumentu. Odłączyć możesz dokument zarejestrowany w RPW, wtedy też pojawia się opcja Odłącz od sprawy, w innych przypadkach dokumenty możesz usunąć.

tak jak słusznie zauważyłeś na screenie nie ma wysyłki, ale to screen ze środowiska testowego gdzie próbowałem odtworzyć sytuację. W produkcji ten dokument jest wysłany przez Email poza EZD, tak więc chyba nie da się go przenieść do innej sprawy.

Kiedyś miałem podobny przypadek i dowiedziałem się że system EZD RP działa tak:
Zasada odłączania pisma od sprawy w systemie opiera się wyłącznie na pochodzeniu danego dokumentu, ponieważ system dzieli je na samodzielne dokumenty zewnętrzne oraz nierozerwalne dokumenty wewnętrzne. Jeśli dokument najpierw trafił do Rejestru Przesyłek Wpływających, zyskał tam własny numer oraz metadane i dopiero stamtąd został przypisany do sprawy, system traktuje go jako niezależny byt i pozwala go w każdej chwili odpiąć, ponieważ sprawa nie jest jego źródłem. Z kolei w sytuacji, gdy plik zostaje wgrany bezpośrednio z dysku komputera wewnątrz konkretnej sprawy, system uznaje go za dokument, który powstał w tej sprawie i stanowi jej integralną, nierozerwalną część, przez co nie posiada on samodzielnego bytu pozasystemowego i opcja jego odłączenia jest całkowicie zablokowana.

Po testach doszedłem do identycznych wniosków. :slight_smile: