Dzień dobry, nasze kierownictwo chciałoby podglądać skany dokumentów w rejestrze przesyłek wpływających, jednak po kliknięciu w nazwę załącznika w “Szczegółach przesyłki” pojawia się komunikat o ochronie danych jak poniżej:
Czy da się nadać uprawnienia użytkownikowi, żeby miał dostęp do podglądu wszystkich przesyłek w rejestrze RPW?
W tej chwili w systemie dokumenty w rejestrze RPW może podejrzeć treść dokumentu tylko ten kto dokument rejestrował. Związane jest to z zasadą ograniczenia dostępu do treści dokumentów, gdyż nie każdy musi widzieć i czytać wszystko. W planach rozwojowych systemu przewidujemy dodanie w przyszłości takiego uprawnienia, które pozwoli na podgląd wszystkich dokumentów, które są załącznikami do korespondencji wpływającej zarejestrowanej w Rejestrze Korespondencji Wpływającej
a nie jest tak, że dokumenty w rejestrze RPW można podejrzeć dopóki nie zostały dodane do sprawy?
Właśnie udało mi się podejrzeć dokument, który zarejestrował inny pracownik.
U nas to włączenie ochrony działa trochę losowo. Z rozmów z pracownikami uzyskałam odpowiedź, że dzieje się to poza świadomym działaniem użytkowników, tj. włączona została ochrona na dokumentach, których chronić użytkownik nie chce.
Witam, czy coś wiadomo odnośnie uprawnień, które pozwoli na podgląd wszystkich dokumentów ?
Trzeba włączyć podgląd wszystkich spraw, wtedy też można podejrzeć wszystkie dokumenty
Chciałabym pociągnąć problem dotyczący podglądu dokumentów.
Dokument odłożony do NAS w odpowiedniej klasie JRWA jest odkładany po to aby można było do niego zajrzeć w razie potrzeby, tak jak to się robiło w wersji papierowej w segregatorze. Dlatego potrzebna jest możliwość podglądu pliku nie tylko przez osobę rejestrującą taki dokument w NAS. Zwłaszcza, że w rejestrze NAS oprócz nr NAS, nr RPW, nadawcy i daty - brak jest jakiejkolwiek innej identyfikacji takiego dokumentu. Dopiero po zaznaczeniu pojedynczej pozycji i wyborze Metadanych rozwinie się nazwa pliku, którego i tak poza osobą rejestrującą nie można obejrzeć. Jeżeli ma być zablokowany dostęp dla użytkowników do dokumentów danej klasy, to niech to odbywa się z poziomu ograniczenia dostępu do danej klasy. NAS z założenia ma stanowić “segregator” z pismami, na których nie prowadzi się sprawy, ale które po coś “wpływają” do urzędu i konieczny jest podgląd do treści tego dokumentu dla pozostałych użytkowników, a nie tylko “rejestratora dokumentu”, którego zadaniem jest tylko i wyłącznie odłożenie danego dokumentu do właściwej przegródki.
Owszem zdeterminowany użytkownik otworzy podgląd po “wznowieniu” takiego dokumentu, ale zanim trafi w ten właściwy, to zapomni “odłożyć” z powrotem pod właściwy numerek wszystkie wznowione i pootwierane pliki.
Podgląd dokumentów w NAS jest naprawdę potrzebny i wręcz wskazany. Przy okazji - mam też pytanie - w NAS funkcja rozwijanej linijki z podlinkowaną nazwą pliku, nie działa tylko u mnie ? czy też ogólnie mimo tego, że taka możliwość jest pokazana nie jest do używania ?