Dodawanie wpisów do ręcznego rejestru

Dodałem rejestr (ręczny). W przeciwieństwie do tych w “z pisma” czy “ze sprawy” nie wiem jak dodawać tam wpisy. Zgodnie z poradnikiem powinno pojawiać się menu z boku, a u mnie jest pusty pasek, bez żadnej opcji do wyboru.

Mam uprawienia do danego rejestru, tu na przykładzie rejestru Faktury:

|Rejestry.Wlasne.Faktur|Instytucja|
|Rejestry.Wlasne.Faktur|Komórka organizacyjna|
|Rejestry.Wlasne.Faktur|Stanowisko|
|Rejestry.Wlasne.Faktur|Podległe komórki organizacyjne|
|Rejestry.Wlasne.Dodawanie.Faktur|Instytucja|
|Rejestry.Wlasne.Dodawanie.Faktur|Komórka organizacyjna|
|Rejestry.Wlasne.Dodawanie.Faktur|Stanowisko|
|Rejestry.Wlasne.Dodawanie.Faktur|Podległe komórki organizacyjne|
|Rejestry.Wlasne.Edycja.Faktur|Instytucja|
|Rejestry.Wlasne.Edycja.Faktur|Komórka organizacyjna|
|Rejestry.Wlasne.Edycja.Faktur|Stanowisko|
|Rejestry.Wlasne.Edycja.Faktur|Podległe komórki organizacyjne|
|Rejestry.Wlasne.Usuwanie.Faktur|Instytucja|
|Rejestry.Wlasne.Usuwanie.Faktur|Komórka organizacyjna|
|Rejestry.Wlasne.Usuwanie.Faktur|Stanowisko|
|Rejestry.Wlasne.Usuwanie.Faktur|Podległe komórki organizacyjne|

Witaj,
Rozwiązałem ten problem ale zajęło mi to chwilkę czasu. W podręczniku masz też napisane, że musisz dodatkowo nadać prawo na poziomie instytucji - Administracja.Podmiot.

Po dodaniu tego prawa użytkownik już miał możliwość dodania wpisu.
U siebie stosuje przewaznie takie uprawnienia

Rejestry.Wlasne.Dodawanie.recczny 2 test Komórka organizacyjna
Rejestry.Wlasne.Edycja.recczny 2 test Stanowisko
Rejestry.Wlasne.recczny 2 test Instytucja
Rejestry.Wlasne.recczny 2 test Komórka organizacyjna
Rejestry.Wlasne.Usuwanie.recczny 2 test Stanowisko

Ale mając wszystko na poziomie instytucji również na spokojnie to powinno działać. Więc tu już sam powinieneś pokombinować jak tam Tobie będzie pasować. Kluczem jak dla mnie było “prawo na poziomie instytucji - Administracja.Podmiot.”

Chciałbym tylko zwrócić uwagę, że uprawnienie Administracja.podmiot to uprawnienie pozwalające na tworzenie rejestrów (więcej tu: https://podrecznik.ezdrp.gov.pl/tworzenie-rejestrow-na-potrzeby-instytucji/) i nie każdy powinien to uprawnienie posiadać - głownie to uprawnienie powinna posiadać osoba, która tworzy rejestry. Jak już uda się stworzyć rejestr, należy nadać użytkownikowi odpowiednie uprawnienia - widoczność rejestru oraz uprawnienie pozwalające na dodawanie lub usuwanie wpisów.

Zgadzam się z tym co napisałeś. I nie ukrywam, ze sam chętnie poznałbym rozwiązanie które nie wymaga nadawania tych uprawnień. Po prostu nie znalazłem innego rozwiązania i tyle :frowning:

Żeby dodawać wpisy w rejestrach własnych trzeba mieć uprawnienia do dodawania Rejestry.Wlasne.Dodawanie.Nazwarejestru. Ale jest jeszcze jedno uprawnienie, a nazywa się Rejestry.DodawanieWpisow na poziomie komórka organizacyjna i/lub podległe komórki organizacyjne. Bez niego nie da się dodać wpisu w żadnym z rejestrów własnych, nawet jeżeli posiadamy wszystkie uprawnienia do rejestru własnego na wszystkich poziomach. Takie uprawnienie można dodać do szablonu uprawnień pracownika domyślnego. Uprawnienie pojawiło się przy którejś wersji i jego działanie odkryłem w sumie przez przypadek. Nie wiem, czy gdzieś jest o tym informacja w podręczniku. Jak dodacie użytkownikowi to powinno dać się dodawać wpisy w rejestrze. Nie potrzeba, żadnych uprawnień z grupy administracja. Te powinni mieć tylko tworzący rejestry.

Dzień dobry,

dokładnie tak.

Żeby w ogóle móc dodawać wpisy do jakiegokolwiek rejestru - należy najpier nadać użytkownikom uprawnienie generalne Rejestry.DodawanieWpisow.
Ono wyświetla przycisk do dodawania wpisów.
Można pomyśleć, czy nie warto go od razu dołączyć do grupy uprawnień pracowniczych.

Dopiero potem dodanie konkretnym osobom dokładnych uprawnień o nazwie Rejestry.Wlasne.Dodawanie.[Tu_Nazwa_Twojego_rejestru] do konkretnych rejestrów - pozwala zarządzać konkretnym rejestrem (ten przykład uprawnienia pozwoli na dodawania wpisów).

Miłego wieczoru,
Tomasz Skwarka

1 polubienie