Rejestr z pisma

Założeniem rejestru z pisma jest to, by można było po kliknięciu na pismo wybrać “wpis do rejestru”, a system automatycznie zaczyta dane z pól metadanych.
Działa to bardzo fajnie, gdy pracownik dodaje sobie pismo na swoim stanowisku.
Jednak, gdy pismo jest mu przekazywane zadaniem “do dekretacji”, “do realizacji” już opcja dodawania do rejestru się nie pojawia.
A byłoby fajnie np do rejestru faktur dodawać faktury, który zostały zarejestrowane na kancelarii i trafiły po różnych dekretacjach do pracownika np komórki finansowej, który taki rejestr prowadzi.
Czy ktoś ma pomysł jako to można obejść?

Mam ten sam problem. Pisma, które trafiają z kancelarii nie mają możliwości dodania do rejestrów z pisma.

Jednak jak dodamy je z dysku to wszystko się pojawia. Czyli nie chodzi tu o uprawnienia.

W czym może tkwić problem?

Wersja: 17.16
Wersja API: 17.16

Też rozgryzaliśmy tą sprawę i otrzymałam informację, że na chwilę obecną nie ma możliwości “zautomatyzowania” rejestrów. Do rejestrów z poziomu kancelarii mogą być zaciągane dane z pól: Tytuł, Data wpływu, Data nadania, Data na piśmie, Dostęp, Identyfikator, Numer PRW, Rodzaj dokumentu, Sposób dostarczenia, Typ dokumentu, Znak na piśmie. W rezultacie rejestry uzupełniamy ręcznie. Jeżeli chodzi o rejestr faktur - to na każdej fakturze zakładamy sprawę i rejestr tworzy się pięknie :0)

Przeoraliśmy już u siebie ten temat :slight_smile: i jest tak, że w wersji 17.16 nie można dodać pisma do rejestru z pisma, jeśli jest na nim wystawione zadanie (tzn. ma wybarwioną literkę “Z”).
Obejście jest takie, że pracownik, który dostanie takie pismo musi je sztucznie zakończyć wybierając zwykłe zakończenie, a potem wznawia. Zadanie się usuwa, a pismo można dodać do rejestru.
W wersji 19 podobno błąd już nie występuje, aczkolwiek jeszcze nie testowałam.