Dodaj do rejestru RODO

Gdzie w podręczniku można zapoznać się z funkcją przycisku “Dodaj do rejestru RODO”(wcześniej “Dodaj do rejestru”)?

Kiedy zostanie naprawiony błąd, który uniemożliwia automatyczną rejestracje przesyłek wpływających i wychodzących przez e-doręczenia w rejestrze danych osobowych?

Czy funkcja “Dodaj do rejestru RODO” pozwala na ręczną rejestracje takich przesyłek?

Dzień dobry,

Temat pn. " Obsługa rejestrów dotyczących ochrony danych osobowych (RODO)" w podręczniku dostępny jest pod adresem:
Obsługa rejestrów dotyczących ochrony danych osobowych (RODO) – Podręcznik użytkownika systemu EZD RP

Ostatnia aktualizacja 14 maja 2024 o godz. 12:03

Miłego dnia
Tomasz Skwarka

W podanym linku nie ma ani słowa o opcji "Dodaj do rejestru RODO”(dawniej Dodaj do rejestru).
Nie wiem też w którym rejestrze pojawi się taki wpis. Nie mam obecnie skonfigurowanej wersji testowej EZD, żeby to przetestować.

Proszę zwrócić uwagę na ten wpis…

Ten rejestr nie działa dla e-doręczeń zgłosiłem to w tamtym roku. U nas nie ma praktycznie żadnych wpisów ponieważ wysyłamy 99% korespondencji przez e-doręczenia.

Pytanie do jakiego rejestru doda się gdy użyjemy ręcznie “Dodaj do rejestru RODO”? Co można w taki sposób rejestrować?

Obecnie prowadzimy rejestr danych osobowych poza EZD, ponieważ nie da się rejestrować korespondencji wychodzącej przez e-doręczenia.
Czy mogę rejestrować taką korespondencje ręcznie? Jeżeli tak czy można dokonać wpisów archiwalnych?

Z ostatniej chwili…

Pojawiły się zmiany w wersji 21.17.7, związane z Rejestrem RODO. Zmiana kosmetyczna :slight_smile:

P.S. Lista wszsytkich zmian dla tej wersji dostępna pod adresem:
https://podrecznik.ezdrp.gov.pl/site/uploads/Lista-zmian-EZD-RP-v21.17.7A-16072025.pdf

Miłego dnia
Tomasz Skwarka

1 polubienie

Post napisałem właśnie po zapoznaniu się z powyższą listą zmian. Zainteresowany nigdzie nieudokumentowaną funkcją “Dodaj do rejestru” lub po zmianie “Dodaj do rejestru RODO”.

Pozostaje już tylko pisać do helpdesku NASK-u o przesłanie (wersji roboczej do własnego użytku) albo opublikowanie (jeżeli jest już wersja ostateczna) dokumentacji.
Kiedyś skorzystałem z takiej możliwości, gdy nie było oficjalnego opisu funkcjonalności.

Miłego dnia
Tomasz Skwarka

A czy ta funkcja nie jest powiązana z obsługą rejestrów dotyczących RODO? https://podrecznik.ezdrp.gov.pl/obsluga-rejestrow-dotyczacych-ochrony-danych-osobowych-rodo/

Kiedyś wnioskowaliśmy o zmianę nazwy funkcji, dostępnej dla dokumentu w aktach sprawy, “Dodaj do rejestru” na “Dodaj do rejestru RODO”. Zmiana miała na celu jasne wskazanie do jakiego rejestru będzie zapisany rekord. Wcześniej mogło to sugerować, że wpis odłoży się, w którymś z rejestrów prowadzonych. Tak naprawdę funkcja “Dodaj do rejestru” robiła wpis w Rejestrze danych osobowych, jednym z rejestrów dostępnych dla modułu RODO. Takie działanie głównie dublowały wpisy, bo wszystkie RPW i większość RKW odkłada się w rejestrze automatycznie.
Najwyraźniej NASK dokonał zmiany, ale jeszcze nie mogę tego sprawdzić u siebie. To chyba weszło w wersji wyższej niż 21.15.13.

Przetestowałem działa dokładnie tak jak jest opisane post wyżej. Po rejestracji RKW wysłanego e-doręczeniami nie ma powiązania z RKW nie wiadomo czy to zwykły dokument, czy wysyłka.

Na ta chwilę wysyłki przez e-doręczenia nie rejestrują się w rejestrze danych osobowych automatycznie. Wiec pozostaje wstrzymać się z prowadzeniem rejestrów RODO w EZD RP, aż zostanie to naprawione (na razie mam informację z kwietnia : “Informuję, że zgłoszona potrzeba czeka w kolejce na przyjęcie jej do realizacji przez zespól projektowy. nie jest określona data kiedy to nastąpi.”)

2 polubienia