Czcionka w EZD i nowy komunikat

Dzień dobry,
punktatory też nie są obsługiwane, wyskakuje znak zapytania.
Bardzo nieładnie, że nie dali nam czasu na zmiany, bo teraz każdy dokument nam się rozstraja. :confused:

Wg mnie tak, ponieważ jedną z czcionek jest czcionka z kodami kreskowymi. https://fonts.google.com/specimen/Libre+Barcode+39

Sposób wprowadzenia nagłej zmiany jest tak dziwny, że podejrzewam, że niewykluczone, że mogli zgłosić się do NASK-u właściciele praw autorskich do fontów z roszczeniem.

2 polubienia

Jeszcze nie robiłam update’u i aż się boję - ale czy w przypadku czcionek osadzonych w dokumencie również napotykacie państwo problem?

W momencie tworzenia pliku pdf, użytkownik musi mieć prawo używać danej czcionki. Tworząc pdf-a automatem (np. podpisując) poprzez EZD, EZD używa czcionek, które są zawarte w samym EZD lub osadzone w pliku docx. Użytkownik tworząc plik docx w Word może ustawić opcję osadzania czcionki, czyli dołączania do pliku docx. Domyślnie, pliki czcionek nie są dołączane do docx aby nie powiększać długości pliku docx.

Informacja sprawia wrażenie, że czcionki nie zostały dołączane do pliku pdf, czyli plik pdf powstał na zewnątrz bez osadzania czcionek w pliku pdf.

1 polubienie

Punktatory - Word usilnie używa domyślnie czcionki Symbol.
W tym zakresie jest artykuł: https://podrecznik.ezdrp.gov.pl/dostosowanie-czcionek-symboli-i-punktorow-podczas-edycji-dokumentow/

Witam. A jest to zgodne z wytycznymi o dostępności ? W naszym urzędzie właśnie wprowadza się nowe zasady pism i jest mowa o stosowaniu Ariel

Ja tu nie widzę żadnego problemu. WCAG 2.1 nie wskazuje konkretnych nazw fontów ani nie zakazuje krojów szeryfowych czy ozdobnych.

W praktyce w wielu materiałach polskich przewija się zalecenie korzystania z krojów bezszeryfowych, bo są zwykle proste i czytelne. Zaleca się też unikanie krojów bardzo ozdobnych lub zbyt cienkich.

Ariel jest właśnie czcionką bezszeryfową, która może być zastąpiona przez Lato, Inter z powyższej listy.

1 polubienie

Ale nie mam wpływu na to jakie dokumenty wpływają do urzędu z zewnątrz. Co w takiej sytuacji?

Poradził Pan sobie z wydrukiem etykiet? Mam właśnie ten sam problem. Instalacja czcionki “Libre Barcode 39” nic nie pomogła.

Czy w EZD PUW też takie wymagania dotyczące czcionek są?

W EZD PUW nie ma takich wymagań. Zresztą, żeby przeprowadzić taką zmianę, to raczej trzeba byłoby niemałych zasobów programistycznych, a z tym przy EZD PUW jest baaardzo krucho.

No to ciekawie się robi. Większość Urzędów Wojewódzkich ma chyba PUW, mój Główny Inspektorat ma PUW, więc będą słać pisma z dowolnymi czcionkami :zany_face:

Tu masz listę instytucji, które mają wdrożony EZD PUW.

https://ezd.gov.pl/www/ezd/partnerzy

1 795 jednostek. Większość ministerstw, wiele urzędów centralnych, większość urzędów wojewódzkich, wiele uczelni, wiele JST. Prawie 300 tys. użytkowników.

Tak na szybko przejrzałem wzory wniosków na stronach kilku ministerstw i są pisane czcionką Times New Roman

To niedobrze, bo oznaczałoby, że nie stosują się do rozporządzenia:

Na szybko sprawdzając to w proponowanej czcionce do symboli matematycznych nie ma pełnego odwzorowania tych z domyślnej czcionki worda - chociaż to w sumie nie będzie raczej dla urzędów wielki problem. Nie sprawdzałem symboli.

1 polubienie

A to rozporządzenie nie reguluje jedynie używania “znaku z orzełkiem”?

Żeby nie być gołosłownym. Ministerstwo Cyfryzacji

Wprost nie jest to napisane, ale w załączniku nr 3 masz podane wzorce stosowania znaku w materiałach drukowanych, gdzie oprócz „logo” masz podaną nazwę fontu oraz wielkość plus interlinia. Przykładowo:

LATO regular 10 pkt
Interlinia 12 pkt

• Przeglądy aktów prawnych i regulacji — w tym przepisów dotyczących symboli państwowych, identyfikacji wizualnej, wizerunku orła itd. — nie zawierają norm dotyczących kroju czcionki (np. Rozporządzenie Rady Ministrów z dnia 30 września 2022 r. w sprawie wizerunku orła/ barw RP nie dotyczy typografii pism urzędowych, tylko znaków państwowych).

• Zatem formalnie nie istnieje obowiązkowy przepis, który mówi „pismo urzędowe musi być napisane czcionką X”.

„Nie istnieje jeden obowiązujący akt prawny, który wprost wskazywałby, jaką czcionką należy pisać pisma urzędowe.” LexPULS

• Także akty wewnętrzne (np. wewnętrzne zarządzenia, instrukcje kancelaryjne) zwykle nie narzucają kroju — regulują raczej strukturę pisma (nagłówki, metryka, podpis), a nie font. W praktyce czcionka bywa ustalana lokalnie, np. w instrukcji kancelaryjnej danej instytucji.

Interpretacja AI :smiley: