Checkboxy w szablonach dokumentów

Dzień dobry, czy znalazł ktoś rozwiązanie aby mieć w szablonach checboxy lub coś podobnego.

Sprawdziłem opensourcowe czcionki niestety nie znalazłem takiej która nie ma problemu z wizualizacją pdf dokumentu gdzie zamiast checboxów np. w czcionce Wingings wyświetlają się znaki zapytania. Może jest na to jakiś patent

Noto Sans Symbol 2 ma w sobie checkboxy (kwadrat wypełniony i pusty)

świetnie dziękuję za odpowiedź

Tylko zwróć uwagę żeby to była czcionka Noto Sans Symbol 2, w bardzo podobnej czcionce Noto Sans Symbol2 (Symbol2 bez odstępu) nie będzie tych pól wyboru.

Zrzuty ekranu zamieściłem z tablicy znaków po wybraniu czcionki zainstalowanej i pobranej z linku wskazanego w Podręczniku użytkownika - “Noto Sans Symbol 2”.

Tak, tak to się zgadza.

Miałem po prostu kiedyś przypadek że użytkownik miał u siebie zainstalowaną w Wordzie domyślnie czcionkę Noto Sans Symbol2 i tam nie było tych pól. Dopiero po zainstalowaniu tej co podałeś Noto Sans Symbol 2 pola się pojawiły. Niby nazwa ta sama i różnicą jest tylko odstęp w nazwie, a pola były inne.

Dzień dobry,

zastanowiam się czy warto tak kombinować.
Wystarczy wykorzystać z tzw. formantu formularza typu “checkbox”. Jest dostępny we wstążce “Deweloper”. Działa jak należy :slight_smile:

Pozdrawiam.
Tomasz Skwarka

Taki sposób działał do czasu, gdy w EZD dostępne były wszystkie czcionki.
W tej chwili jeśli wykorzystasz to pole to będzie tam inna czcionka niż ta, którą podawaliśmy wyżej i o ile z poziomu edycji pliku, który otwiera się w Wordzie będzie widać te pola. To o tyle, gdy będziesz chciał podejrzeć podgląd pliku z poziomu EZD lub gdy taki dokument podpiszesz i zostanie przekonwertowany na PDF to wtedy z tych pól robi się pole ze znakiem zapytania i tylko wybór odpowiedniej czcionki pomaga to naprawić.

zgadza się, wykorzystałem czcionki nato sans 2 są nawet symbole X które działają jak należy

Pomaga włączenie osadzania czcionek w opcjach zapisywania w wordzie.

I potem powstaje kobyła rozmiarowo tragiczna.

Można wykorzystać zakładkę Deweloper w Ms Office, ale wymaga to dodatkowej konfiguracji i wskazania z jakiej czcionki jest jaki symbol zgodnie z artykułem: Dostosowanie czcionek symboli i punktorów podczas edycji dokumentów – Podręcznik użytkownika systemu EZD RP