Dzień dobry.
Ponieważ nie znalazłem w sieci odpowiedzi na pytanie wiec kieruje do Państwa.
Czy niepubliczne placówka/przedsiębiorca chcąc skorzystać z połączenia e-doreczeń z systemem ERP musi zakupić stosowny certyfikat?
Poradnik wydany jedynie dla placówek publicznych zawiera wskazówki jak wygenerować klucze potrzebne do uzyskania takiego certyfikatu, niestety ale podczas próby otrzymuję błąd:
Dziękuję za odpowiedź. Zgodnie z instrukcja na serwerze wygenerowałem plik *.csr i przy próbie wygenerowania certyfikatu w e-doręczeniach dostaje komunikat tak jak wyżej.
W oknie dodawania SYSTEMU wypełniamy pole obowiązkowe Nazwa systemu, pole należy wypełnić WIELKIMI LITERAMI, nie może zawierać spacji, znaków specjalnych oraz przy dłuższych nazwach nie używać znaku podkreślenia _
Niestety ale obecnie przy próbie dodania systemu nie ma opcji żądania certyfikatu. Serdecznie dziękuję za link do instrukcji, właśnie z tej instrukcji próbowałem wygenerować certyfikat. Doszedłem do punktu z *.csr. Pozdrawiam
Witam ponownie.
Odpowiedź z COI:
Jeśli nie są Państwo podmiotem publicznym to weryfikacji podczas dodawania systemu zewnętrznego należy dokonać certyfikatem kwalifikowanym.
Także, jednak należy wnioskować, że podmioty niepubliczne certyfikat muszą zakupić.
Dziękuję za chęć pomocy i poświęcony czas.
Pozdrawiam
Faktycznie. Dopiero teraz znalazłem dokument, który wyraźnie o tym mówi:
Usługa jest dostępna zarówno dla systemów podmiotów publicznych, jak i niepublicznych.
Różnice w dostępie do niej są następujące:
• podmioty publiczne mają dostęp do darmowych certyfikatów centrum certyfikacji KPRM,
• podmioty niepubliczne powinny zakupić certyfikaty kwalifikowane u komercyjnego dostawcy kwalifikowanego – nie mogą wygenerować certyfikatu tak jak na środowisku INT – poza tym środowiskiem muszą posługiwać się komercyjnym certyfikatem.
Certyfikat może być wykorzystywany tylko przez jeden system. Gdy podmiot chce dodać wiele systemów, musi użyć wielu certyfikatów.
Podmioty publiczne, które planują podłączyć kilka systemów, muszą dla każdego wygenerować nowy klucz prywatny i certyfikat w systemie.
I jest wyraźnie napisane, że w środowisku testowym INT można korzystać z CSR również dla podmiotów niepublicznych. Natomiast w środowisku PROD już nie.
Zrzut, który wczoraj wklejałem dla podmiotu niepublicznego, pochodzi właśnie ze środowiska INT.