Certyfikat - dodanie systemu

Dzień dobry.
Ponieważ nie znalazłem w sieci odpowiedzi na pytanie wiec kieruje do Państwa.
Czy niepubliczne placówka/przedsiębiorca chcąc skorzystać z połączenia e-doreczeń z systemem ERP musi zakupić stosowny certyfikat?

Poradnik wydany jedynie dla placówek publicznych zawiera wskazówki jak wygenerować klucze potrzebne do uzyskania takiego certyfikatu, niestety ale podczas próby otrzymuję błąd:
image

Prosze o informację.
Pozdrawiam

Nic nie trzeba kupować. Certyfikat integracji sam generujesz na komputerze.

Dziękuję za odpowiedź. Zgodnie z instrukcja na serwerze wygenerowałem plik *.csr i przy próbie wygenerowania certyfikatu w e-doręczeniach dostaje komunikat tak jak wyżej.

Czy robiłeś to DOKŁADNIE w sposób opisany w instrukcji: https://www.gov.pl/attachment/0c5a5272-b629-4a57-8c16-7935c6cb7037

W oknie dodawania SYSTEMU wypełniamy pole obowiązkowe Nazwa systemu, pole należy wypełnić WIELKIMI LITERAMI, nie może zawierać spacji, znaków specjalnych oraz przy dłuższych nazwach nie używać znaku podkreślenia _

Niestety ale obecnie przy próbie dodania systemu nie ma opcji żądania certyfikatu. Serdecznie dziękuję za link do instrukcji, właśnie z tej instrukcji próbowałem wygenerować certyfikat. Doszedłem do punktu z *.csr. Pozdrawiam

Przed momentem. Taki sam wygląd jest dla publicznego podmiotu, jak i niepublicznego podmiotu.

Może po prostu napisz zgłoszenie problemu technicznego z pytaniem dlaczego nie masz dostępnej opcji „Żądanie certyfikatu”. Zadaj pytanie - e-Doręczenia - Portal Gov.pl?