Dzień dobry,
chciałem zapytać o certyfikat potrzebny do integracji podmiotów niepublicznych Ezd RP w serwisie e-doręczenia. Zgodnie z instrukcją link : https://podrecznik.ezdrp.gov.pl/konfiguracja-uslugi-e-doreczenia-w-systemie/ wygenerowałem certyfikat, niestety serwis e-doręczenia stwierdza błąd „Przekazany środek uwierzytelniający nie jest wspierany dla twojego kontekstu skrzynki”. Chciałem zapytać, dlaczego ten błąd występuje? Chciałem przetestować masowe wysyłanie wiadomości w środowisku testowym Ezd-rp, czy to ma związek, z tym iż jest to środowisko testowe? Gdzieś na innym forum deweloperskim uzyskałem informację, iż „System EZD możliwy jest tylko dla podmiotów publicznych i niepublicznych. Podmioty publiczne mają dostęp do darmowych certyfikatów centrum certyfikacji KPRM. Podmioty niepubliczne powinny zakupić certyfikaty kwalifikowane u komercyjnego dostawcy kwalifikowanego. Nie mogą wygenerować certyfikatu, tak jak na środowisku integracyjnym. Poza tym środowiskiem muszą posługiwać się komercyjnym certyfikatem.”. Czy ta informacja jest potwierdzona? Tzn. jako podmioty niepubliczne musimy posługiwać się dodatkowymi komercyjnymi certyfikatami, aby aplikacje rządowe uznawały certyfikaty? Czy problem jest związany, z tym iż Ezd-rp jest w trybie testowym?
Kamilu,
nie wiem z jakiego forum wziąłeś przytaczany przez Ciebie cytat j - być może pochodzi on dokumentu dostępnego tu:Z systemami klasy EZD – informacje dla producentów systemów kancelaryjnych - e-Doręczenia - Portal Gov.pl pod tytułem: Instrukcja integracji EZD ze środowiskiem PROD dla podmiotów zewnętrznych. Ten dokument został przygotowany przez Centralny Ośrodek Informatyki.
Gdzie próbowałeś wysyłać wiadomości - ze swojej instancji systemu EZD RP zainstalowanej na własnej infrastrukturze? Kolejne pytania dotyczy tego, czy zostało założone testowe konto do e-doręczeń czy jednak produkcyjne? Jeśli chcieliście potestować wysyłkę wiadomości przez e-doręczenia testowo, to powinniście zgodnie zgodnie z przytaczaną wyżej instrukcją zawnioskować o dostęp do środowiska testowego e-doręczeń i testowej skrytki do e-doręczeń - instrukcja dotycząca wnioskowania o utworzenie adresu i skrzynki do doręczeń elektronicznych dostępna jest tu: Środowisko testowe dla podmiotów publicznych i niepublicznych - e-Doręczenia - Portal Gov.pl - jest to dokument pod tytułem: Wnioskowanie o utworzenie adresu i skrzynki do doręczeń elektronicznych dla podmiotu niepublicznego niebędącego osobą fizyczną
Skrzynka do e-doręczeń nie jest w środowisku testowym. Jest ona “produkcyjna”. Nie mogłem nawet wysłać wiadomości gdyż w e-doręczeniach uzyskiwałem błąd pokazany na obrazku.
Czyli rozumiem iż dopóki nie przejdę w środowisko produkcyjne systemu EZD bądź nie założę testowej skrzynki to nie przetestuje integracji ze skrzynką do e-doręczeń?