Błąd konfiguracji KSeF

Po aktualizacji do wersji 21.32.7, która przebiegła bez żadnych problemów i dodaniu uprawień do KSeF Instytucja, pojawia się poniższy komunikat po kliknięciu w kafelek “Konfiguracja Krajowego Systemu e-Faktur”.

Co może być przyczyną takiego stanu?

U mnie po aktualizacji jest:

obraz

i

obraz

Dzień dobry,
może błędy spowodowane są wyłączeniem systemu KSeF do 2026-02-01. :thinking:

Dzień dobry. Pod tym linkiem jest instrukcja aktualizacji do wersji z KSeF: https://podrecznik.ezdrp.gov.pl/instrukcja-aktualizacji-ezd-rp-z-wersji-21-28-8-do-21-32-x-ksef/

1 polubienie

Fajnie, tylko co teraz mogę zrobić? Aktualizowałem z najnowszej wersji, jaka była dostępna.

Sekcja “Najczęstsze problemy”

1 polubienie

Głównie należy dodać 2 wpisy w DNS lub hosts i powinno działać prawidłowo.

jest w instrukcji, u nas pomogło.

Aktualizację już, dzięki Mirosławowi, udało mi się opanować. Wpisy w nszym DNS dodane (kilka godzin temu). Ale dalej przy próbie wejścia w konfigurację KSEF mam “Coś poszło nie tak…”. O który hosts chodzi, na którym serwerze? Tam, gdzie jest rancher?

Te 2 dodatkowe wpisy powinny wskazywać na ten sam adres IP co wpis ezdrp-web

1 polubienie

U mnie to zmienia postać rzeczy, ezdrp-web wskazuje na VIP HA Proxy load balacera. Po zmianie wpisów w DNS działa. Stokrotne dzięki!

ja mam instalacje jednowęzłową i dodałem te DNS na swoim windowsie aby wskazywaly na IP maszyny na ktorej nam ezdrp-web i mimo tego dalej mam ten bląd. Wsztstke pody wstały itd. Gdzie moze być problem jeszcze ?

U mnie wystarczyło wyczyszczenie cache przeglądarki :slight_smile:

wyczyszczenie cache pomogło. dzięki !

A co w przypadku jeżeli po wejściu na Administracja → Konfiguracja KSeF pojawia się komunikat jak u mnie w lewym dolnym rogu?

Dzień dobry

czy u kogoś z Was też nie pobrało dziś ani jednej faktury? macie jakiś pomysł jaka może być przyczyna?

instalacja wersji 21.32.7 (A) on premise wczoraj, konfiguracja ksef w ezdrp bez problemów, test konfiguracji na zielono. DNSy podobno też - techniczni realizowali instalację, nie ja.

a ani jednej fv - mimo, że wiemy że są bo bezpośrednio na ksefie są a do wskazanego pracownika nie dochodzą.

Tak miałem, jak wpisy w DNS wskazywały na zły adres. Jak widzisz powyżej, zależy jakie masz środowisko. U mnie adres ezdrp-web wskazuje na load balancera, więc connectors i signalr w DNS wskazują na ten sam adres. U mnie to pomogło. U innych pomogło wyczyszczenie cache’u przeglądarki.