Szanowni Państwo czy planowane jest wprowadzenie funkcjonalności umożliwiającej ograniczenie dostępu do wpisu w książce adresowej systemu EZDRP?. Problem pojawia się gdy chcemy ograniczyć dostęp do pewnych informacji adresowych ze względów RODO i biznesowych. Obecnie jedyne co mogę zaproponować użytkownikom to stworzenie nowego kontaktu i usuniecie go po wysyłce. Ewentualnie czy planowane jest możliwość jednorazowego wprowadzenia adresu do wysyłki bez zapisywania go w książce adresowej.
Jeśli chodzi o bazę kontaktów - wprowadzone zostały w wersji 15 systemu dwa uprawnienia: BazaKontaktow.Edycja lub/i BazaKontaktow.Usuwanie. Oba uprawnienia występują tylko na poziomie Instytucja. Uprawnienie pod nazwą BazaKontaktow.Edycja umożliwia użytkownikowi tworzenie i edycję kontaktów. Natomiast uprawnienie BazaKontaktow.Usuwanie daje użytkownikowi możliwość usuwania kontaktów zapisanych w module Baza kontaktów. W chwili obecnej nie ma ma funkcji, która pozwalałby na ograniczenie widoku wszystkich adresów wpisanych do bazy kontaktów. Wprowadzenie możliwości adresu do wysyłki a potem usunięcie go nie rozwiąże żadnych problemów. Dodawanie dostępu pracownikom do dodawania kontaktów nie jest idealnym rozwiązaniem, bo zwykle pracownicy nie sprawdzają czy kontakt już w bazie jest tylko od razu dodają nowy, co może spowodować zwielokrotnienie wpisów. Przypominam, że pracownicy pracujący w systemie EZD powinni mieć upoważnienie do przetwarzania danych osobowych. Planujemy zmiany w zakresie bazy kontaktów.
Dziękuję za odpowiedź. Właśnie widziałem te uprawnienia, aktualnie które
są, jednakże zastanawialiśmy się czy jakieś zmiany będę, ewentualnie czy
jest jeszcze jakaś opcja, która mi po prostu uciekła.