Od 1 kwietnia w mojej jednostce (ok 700 pracowników) pracujemy produkcyjnie na EZD z nowym modułem zadań. Jednym z częstszych problemów zgłaszanych przez pracowników jest niepoprawne działanie wyszukiwarki dokumentów. W związku z tym, że w IK mamy wpisany tryb tradycyjny, EZD jest dla nas systemem wspierającym obieg dokumentów. Stąd wyszukiwarka z opcją szukania po RPW jest dla nas bardzo ważna (musimy wiedzieć komu przekazać papier po dekretacji w systemie).
Od początku zgłaszano mi, że część pism nie wyszukuje się poprawnie w “wyszukiwarce dokumentów”. Po długiej diagnozie opartej na ok 80 pismach udało się znaleźć klucz.
-
Pismo wyszukuje się poprawnie w przypadku, gdy:
a) Przez pracownika końcowego została założona sprawa lub pismo zostało dołączone do sprawy
b) w pozostałych przypadkach (tj. bez założenia sprawy), gdy w ścieżce obiegu nie ma żadnych przekazań „do wiadomości” (czyli pismo idzie ciągle od jednej osoby do drugiej).
-
Pismo nie wyszukuje się poprawnie (widoczna jest osoba z kancelarii) w przypadku, gdy:
a) Nie została na nim jeszcze założona sprawa (czyli ma status: niepodjęte/podjęte/zakończone bez założenia sprawy) oraz jednocześnie występuje w ścieżce przekazanie „do wiadomości” do kogokolwiek.
W takiej sytuacji system jakby nie wiedział kogo ma wyświetlić w wyszukiwaniu (mimo że przecież jest tylko jedna osoba wskazana jako “właściciel”), stąd wyświetla osobę rejestrującą z kancelarii.
Czy jest szansa na poprawienie tego elementu?
Jakubie,
co prawda nie mam nowych zadań, ale mniej więcej wiem jak działa wyszukiwarka i sprawdziłem to na Demo EZD RP (na którym jest “stara” wersja systemu) ale w wyszukiwarce widać “właściciela” dokumentu, gdy dokument jest podjęty - nie trzeba aby była założona sprawa.
Tak jak napisałem, przetestowałem to na 80 pismach (produkcyjnych). Działamy na nowej wersji.
Przykładowe screeny: sprawa podjęta, właścicielem jest p. Marcin. Rejestrującą była p. Anna.
screen z wyszukiwania:
screen z “monitorowania”
A spróbuj proszę w wyszukiwarce globalnej z numerem RPW. Tam powinno pokazać, jeżeli tego modułu nie ruszali.
W “wyszukiwarce globalnej” wyświetla się właściciel tylko w momencie kiedy jest założona sprawa lub pismo jest dołączone do sprawy. W innych sytuacjach pole “właściciel” jest puste:
Uuuu to jednak tam też mieszali ;/
Może uprawnienia? 
Przez ostatnie dwa tygodnie prześledziłem ten temat dość dogłębnie, dojście do tego, że nie wyświetlają się pisma które zostały przekazane komuś “do wiadomości” nie było proste 
PS. w nowym module są też “zadania grupowe”, które też nie wyświetlają się w wyszukiwarce dokumentów. Pokazują się dopiero jak jedna z osób przyjmie pismo na siebie.
Jeśli więc pismo zostało przekazane na zadanie grupowe do sekretariatu (sekretarka+dyrektor) to nie widać tego w wyszukiwarce.
1 polubienie
A było dobrze 
Cierpliwości życzę nam wszystkim 
Zadania grupowe nie wyświetlą się w wyszukiwarce, bo pismo jest rozdzielone na grupę osób, zaś właścicielem zostaje tylko ta osoba, która podejmie pismo, więc tu akurat działa dobrze - pokazuje osobę, która jest właściciele pisma. Zadania grupowe były również w starym module zadań. W wyszukiwarce pokazywały się informacje o tym do kogo udostępniono pismo i wyświetlał się też właściciel pisma w wyszukiwarce globalnej. Być może praca nad nowym modułem zadań spowodowała, że niektóre elementy wyszukiwania się posypały.
1 polubienie
Dzień dobry,
Proszę o zgłoszenie błędu na HD wraz z rzutami
Dzień dobry, w związku z tym, że wdrożenie robiliśmy bez wsparcia NASK to nie mamy dostępu do HD. Jedynym miejscem, w którym możemy zgłaszać błędy jest to forum…
Problem niestety występuje też w wersji 21.11.11 (B).