Proszę o rozjaśnienie - w instrukcji jest napisane w wymaganiach (środowisko produkcyjne):
Pamięć masowa (HDD): rekomendowane co najmniej 100 GB przestrzeni na szybkich dyskach NVMe/SSD na potrzeby obliczeń i bufora danych, w przypadku serwera NFS conajmniej 3 TB.
Jak mam to rozumieć? Dla NFS min. 3TB, a dla pozostałych ośmiu maszyn? Każda po min. 100GB czy jak?
Jak nie można oficjalnie stwierdzić ile dla jakiej maszyny powinien wynosić przydział dysków (swoją drogą ciekawe podejście, bo chyba od założenia VMek zaczyna się całą “zabawę”?), to może ktoś podpowie, jak macie to u siebie zrobione?
Pamięć masowa (HDD): rekomendowane co najmniej 100 GB przestrzeni na szybkich dyskach NVMe/SSD na potrzeby obliczeń i bufora danych, w przypadku serwera NFS conajmniej 3 TB. Należy pamiętać, że docelowa przestrzeń dyskowa jest zależna od liczby oraz typu, wielkości przetwarzanych dokumentów w jednostce.
Ja to rozumiem tak, że na każdej maszynie min. 100GB.
Sam bym na haproxy i ranchera dał z 50 (pewnie i tak za dużo w przypadku haproxy).
Też cieżko powiedzieć jak baza będzie puchła czy te 100 GB na PSQL to wystarczy na rok, dwa czy 5 lat.
Dzięki za podpowiedź. Właśnie o to mi chodzi, że skoro wypisane są szczegółowo ile i jakie VM-ki, to powinno być podane, jakie wartości dysków ustawiać.
W przypadku dysków ciężko to zaplanować/przewidzieć. W samej instrukcji masz przecież: “Należy pamiętać, że docelowa przestrzeń dyskowa jest zależna od liczby oraz typu, wielkości przetwarzanych dokumentów w jednostce.”