W instrukcji instalacji testowej czytam o kosmicznych wymaganiach do zaintalowania wersji do testów:
vCPU : 24
RAM : 64 GB
Pamięć masowa (HDD) : rekomendowane co najmniej 1 TB przestrzeni na szybkich dyskach NVMe/SSD na potrzeby obliczeń i bufora danych plus dyski SSD/HDD na potrzeby przechowywania danych.
Na konferencji Mariusz Madejczyk mówił, że można to postawić na laptopie.
W związku z tym pytam, jakie są minimalne wymagania, żeby postawić sobie na normalnej maszynie taką instalkę do testów, edukacji itp.?
To zadaj to pytanie na HD. do NASK. Na stronie podręcznika jest mowa o instalacjach ale na infrastrukturze, a nie na laptopie.
Ja pytam o doświadczenia w samodzielnym postawieniu, a do HD nie wszyscy mogą pisać. Mogą tam pisać tylko ci, co mają oficjalne wsparcie.
Zresztą po to istnieje to forum, jako wsparcie dla tych jednostek, które nie dostaną nigdy oficjalnego wsparcia NASK.
Po prostu postaw to:
- na wirtualce - jak będzie mało zasobów to sobie zwiększysz.
- na bare-metal, dla wersji testowej nadaje się nawet PC za tysiąc zł.
Zadanie instalacji daję czasami stażystom jak nie chce mi się dla nich wymyślać zadań
Skubańcy zwykle w 1-2 dni sobie radzą. Po prostu zainstaluj - to nie jest wersja produkcyjna że trzeba się zastanawiać co tam musisz mieć dokładnie.
Ja wiem, że mogę sobie metodą prób i błędów poradzić. Ale po co mam wynajdywać koło, skoro może ktoś coś takiego postawił działającego.
I naprawdę miło byłoby jakby napisał dwa trzy zdania, że u mnie poszło to w takiej a takiej konfiguracji. Ja odwdzięczam się w innych tematach, odpowiadając na inne tematy. Tak działa forum.
2 polubienia
Laptop też może mieć bardzo różne konfiguracje, na salach szkoleniowych używamy laptopów: 24 x 12th Gen Intel(R) Core™ i9-12950HX (1 Socket), RAM 128 GB jako serwerów.
Ja na swoim słabszym laptopie nigdy nie instalowałem, ponieważ takiej potrzeby nie miałem.
2 polubienia
Tożsamy sprzęt serwerowy “po taniości”:
- Intel Xeon E5-2699 V4(2.20G,145W,L3:55M,22C,HT) - ok. 900 zł z odzysku z gwarancją
- pamięć HP 8x 32GB DDR4 2133 - razem 256 GB - ok. 1900 zł
- płyta główna LGA 2011-v3 (używana za mniej niż 200 zł do wyrwania na alledrogo; zwykle ok. 1500zł coś ze sklepu z gw.)
- 2 dyski HDD po 4TB - 1600 zł (serwerowe nowe)
- 2 dyski NVR po 1TB - 1600 zł (można tańsze ale szybciej się wypalą)
- obudowa, zasilacz - 1000 zł lub więcej jeśli chcesz mieć szufladki
Całość za jakieś 9 tys zł brutto do własnoręcznego poskładania - myślę że dala małego zespołu da radę. Dodatkowo można jeszcze jeden czy dwa takie dokupić i zrobić sobie klaster HA.
Dla porównania ja mam w urzędzie podobną płytę główną, CPU Xeon ale 8 rdzeni i na 16GB EZD PUW z eDo+ePUAP+API+weryfikacja podpisów daje radę na produkcji dla ok. 30 pracowników (+instancja testowa). Nie mam HA ale robię obraz całego systemu, który w razie awarii mogę w ciągu kilku godzin odpalić “na czymkolwiek”.
Jestem w trakcie wymiany CPU na ten wspomniany na początku i dorzucenia pamięci prawie na maxa (256GB) (taki update to wydatek niecałych 3 tys zł) aby mieć na przyszłość jakąś podstawkę na testowanie EZD RP. Może na tym ruszy także produkcyjne EZD RP.
1 polubienie
Hej,
16vCPU i 24GB RAM jeśli dobrze pamiętam. Przy mniejszej ilości trzeba trochę się pobawić w zmianą parametrów przydzielania zasobów ‘pod’om’, zmiany timeoutów, itp. Przy tych parametrach ‘leci od strzała’.
Edycja:
Zapomniałem dopisać, że to w kontekście instalacji wszystkiego na jednej maszynie.
1 polubienie