Proszę o informację, czy można zablokować możliwość eksportu listy seryjnej?
Dzięki takiemu eksportowi możliwe jest wyeksportowanie adresów osób fizycznych, dla których dostęp w ustawieniach systemu został zablokowany i pracownik widzi ten adres w EZD z dopiskiem “brak dostępu do danych kontaktu”. Eksport powoduje, że pracownik ma wgląd w dane adresowe kontaktu, którego nie powinien móc zobaczyć.
Wydaje mi się, że nie można zablokować eksportu listy seryjnej dla konkretnego pracownika, gdyż system pobiera dane z bazy kontaktów, w taki sposób jak są one zapisane. Uprawnienie dotyczące braku widoku danych adresowych dla kontaktów widniejących w bazie kontaktów działa tylko na podgląd adresów w bazie w systemie, a nie działa na ograniczenie eksportu listy seryjnej. Spróbuj zgłosić to do NASK, jeśli oczywiście możesz wysłać takie zgłoszenie.
Dziękuję za informację. Nie posiadam możliwości robienia zgłoszeń bezpośrednio do NASK.
Dzień dobry
A jaką wersją systemu Pani dysponuje? Ja na swoich wersjach nie mam widoku danych adresowych kontaktów
Dzień dobry,
posiadam wersję 21.7.7.
Czy takie zachowanie systemu @MaciejDr Pan potwierdza?
Sprawdziłem to na wersji 21.7.7 (B) oraz 21.11.11 (B) i w obydwu niestety jest widoczność na adresy osób prywatnych w listach seryjnych i możliwość eksportu.
Nie znalazłem uprawnienia, które można by wyłączyć aby taki eksport nie był dostępny.
Dzień dobry
Haniu następna aktualizacji systemu pomoże rozwiązać zgłoszony przez ciebie problem.