Tworzenie i eksport list seryjnych

Proszę o informację, czy można zablokować możliwość eksportu listy seryjnej?
Dzięki takiemu eksportowi możliwe jest wyeksportowanie adresów osób fizycznych, dla których dostęp w ustawieniach systemu został zablokowany i pracownik widzi ten adres w EZD z dopiskiem “brak dostępu do danych kontaktu”. Eksport powoduje, że pracownik ma wgląd w dane adresowe kontaktu, którego nie powinien móc zobaczyć.

Wydaje mi się, że nie można zablokować eksportu listy seryjnej dla konkretnego pracownika, gdyż system pobiera dane z bazy kontaktów, w taki sposób jak są one zapisane. Uprawnienie dotyczące braku widoku danych adresowych dla kontaktów widniejących w bazie kontaktów działa tylko na podgląd adresów w bazie w systemie, a nie działa na ograniczenie eksportu listy seryjnej. Spróbuj zgłosić to do NASK, jeśli oczywiście możesz wysłać takie zgłoszenie.

1 polubienie

Dziękuję za informację. Nie posiadam możliwości robienia zgłoszeń bezpośrednio do NASK.

Dzień dobry

A jaką wersją systemu Pani dysponuje? Ja na swoich wersjach nie mam widoku danych adresowych kontaktów

Dzień dobry,
posiadam wersję 21.7.7.

Czy takie zachowanie systemu @MaciejDr Pan potwierdza?

Sprawdziłem to na wersji 21.7.7 (B) oraz 21.11.11 (B) i w obydwu niestety jest widoczność na adresy osób prywatnych w listach seryjnych i możliwość eksportu.
Nie znalazłem uprawnienia, które można by wyłączyć aby taki eksport nie był dostępny.

Dzień dobry

Haniu następna aktualizacji systemu pomoże rozwiązać zgłoszony przez ciebie problem.

2 polubienia