Dodawanie list seryjnych

Proszę o weryfikację błędu, który pojawia się podczas dodawania listy seryjnej. Posiadam uprawnienie BazaKontaktow.Edycja na poziomie Instytucja. Przykładowa lista seryjna została pobrana z podręcznika EZD RP, uzupełniona oraz zapisana jako plik CSV. Import listy nie jest możliwy, ponieważ mimo odpowiednio uzupełnionych danych, pojawiają się błędy informujące o ich braku - przedstawione na załączonym zrzucie ekranu.

A czy przypadkiem wielkość liter w zapisie Podlaskie i puławski nie jest problemem? Bo EZD zaciąga/sprawdza dane z TERYT

Zrobiłam identyczny przykład jak w podręczniku EZD RP i błąd nadal się pojawia. Jak dodam kontakty ręcznie do listy seryjnej, a potem je wyeksportuje, to na takim pliku można wykonać import. Dodatkowo import takiego pliku dubluje kontakty, na co system nie powinien pozwolić.

Wielkość liter w polach miejscowość, woj, gm, powiat, ulica nie ma znaczenia - system wszystkie wpisane wartości z tych pól zmniejsza do małych liter, szuka ich w bazie danych teryt i zwraca do bazy w poprawnym “formacie”.
Z mojego doświadczenia z listami seryjnymi (kilka tys. wpisów) wynika, że w szczególności należy zwrócić uwagę na zbędne spacje, białe znaki, cechy ulicy (tj. plac, ul al. itp), imiona postaci w ulicy, unikatowość adresów ePUAP (identyfikator/skrytka) , unikatowość REGON i NIP.

spacje zbędne też należy posuwać na końcach wypełnionych pól - tu też przeszkadzają a nie są widoczne.
ps. wydaje mi się też, że w przypadku kontaktu prywatnego musi być imię i nazwisko a instytucji: nazwa podmiotu

1 polubienie