Przejście z Protona na EZD RP

witam

Mam w urzędzie Protona jako ezd. Chcialbym przejsc na EZD RP zainstalowany na swoim serwerze. Jak wygląda procedura ?

edit proton u mnie jest jako EOD nie ezd. literówka

Ten wątek powinien rozjaśniać temat:

mi nie chodzi o przeniesienie danych tylko o to jak rozpocząć przygodę z ezd rp :slightly_smiling_face: czy mogę to zainstalować sam? mam poniżej 50 userow. Czy mozna to zainstalować bez zbędnych HA? w jaki sposób uzyskać dostęp do instalek i instrukcji instalacji?

Oczywiscie, ze możesz zainstalować sam. Niemniej jednak dostęp do paczek instalacyjnych jest reglamentowane w tej chwili. Trzeba napisać do Nask, żeby dali dostęp.

Na YT jest cała playlista dotycząca instalacji

https://podrecznik.ezdrp.gov.pl/instrukcja-instalacji-ezd-rp-srodowiska-testowe-rozwojowe-edukacyjne/

Okazuje się, że repozytorium jest już dostępne publicznie. Nie trzeba wnioskować o dostęp

niestety ale link wywala 404 page not found

Jescze jedno pytanie. Czy EZD RP może działać jako EOD czyli jako system wspierający tradycyjny papierowy obieg dokumentow? Czy NASK dopuszcza taka możliwość?

To nie jest link do oglądania.
Tu są paczki: Packages - git.eadministracja.nask.pl
A tu strona projektu: Projekty - git.eadministracja.nask.pl

1 polubienie

Możesz bez HA. Jeśli sam tym zarządzasz to instalujesz wg własnego scenariusza. Ja zastosowałem nawet Debiana jako NFS w 1 scenariuszu, Rancher osobno oraz redis i sql razem.
Każde tego typu rozwiązanie powinno ci działać, ważne aby było oparte o k8s, bo ezd jest oparty o technologie mikroserwisów

NASK udostępnia system EZD RP zgodny z obowiązującą instrukcją kancelaryjną.
Możesz użyć jako system wspierający, ale warto się zastanowić, czy sobie dokładać roboty, czy używać normalnie sprawdzonego systemu. Może na początek, przez okres roku, testowo, jako wspierający. Później szkoda czasu..

1 polubienie