Problem z Sigillum Manager

Prośba o identyfikację i naprawę problemu.

Jak w temacie, zamówiłem oraz odebrałem podpis kwalifikowany z PWPW Sigillum karta blue. Postępując zgodnie z instrukcją pobrałem ze strony kod PIN do aktywacji oraz pobrałem i zainstalowałem Sigillum Sign oraz Sigillum Manager.

Po zainstalowaniu podłączyłem czytnik z kartą do laptopa, program od razu zareagował i wykrył kartę. I tutaj niestety kończy się moja przygoda z aktywacją karty. Program mimo jego wywoływania nie odpowiada, jedynie przez chwilę coś “mieli” i to tyle, nie otwiera się w ogóle. Ile razy bym próbował to zero reakcji, nie da się również włączyć opcji, jedyne na co reaguje to na “Aktualizacje”, pokazuje się okno, że program jest aktualny. Dodatkowo zauważyłem, że:

-jeżeli zamknę program to nie mam możliwości jego włączenia, na chwilę pojawia się proces w menadżerze zadań i po chwili znika. Jedyną opcją aby się włączył to restart i dopiero wtedy włącza się w związku z tym, że jest ustawiony na autostart,

-jeżeli wyłączę autostart sigillum manager to program nie włącza się w ogóle, nie mam możliwości go odpalenia nieważne jak i czym bym próbował.

-z rejestru zdarzeń wygrzebałem taki błąd pojawiający się tam jak próbuję wywołać program z paska bocznego:

Kontaktowałem się z pomocą techniczną Sigillum ale przez dwa tygodnie odpisali mi dwa razy i w dodatku to samo- abym zainstalował OpenGL. Próbowałem również tego, ale to nie przyniosło efektu. Z tego co wygrzebałem w internecie to przy problemach z OpenGL przy próbie wywołania programu pojawia się błąd, który jasno wskazuje na problem. U mnie nie ma żadnego błędu.

Działam na win 10 home, mam zainstalowaną ostatnią aktualizację, sterowniki kart również są aktualne

Czy ktoś spotkał się z podobnym problemem i wie co jest przyczyną bądź gdzie szukać?

1. Przeinstalowywałeś? Może jakieś uszkodzenie przy instalacji?
  2. Po odinstalowaniu, restart komputera, dopiero potem ponowna instalacja.
  3. Na czas instalacji wyłącz antywira. Tak na wszelki wypadek.
  4. Standardowo zalecałbym jeszcze sfc /scannow
  5. Jeśli powyższe nie będzie potrafiło naprawić wszystkich plików to:
    DISM.exe /Online /Cleanup-Image /RestoreHealth
  6. Po kroku piątym ponownie:
    sfc /scannow

A jeśli chodzi o błąd z OpenGL na Windows 10 to można z zainstalowanej przeglądarki Google Chrome:

C:\Program Files (x86)\Google\Chrome\Application\<number wersji>\

skopiować pliki:

• libEGL.dll
  • libGLESv2.dll
  • d3dcompiler_47.dll

do folderu:

C:\Program Files\PWPW\Sigillum-manager\64\

To rozwiązuje problem z nieotwierającym się oknem Sigillum Managera.

Zasadniczo to zalecałbym jednak migrację do Windows 11, jako że Windows 10 nie otrzymuje już poprawek bezpieczeństwa.

Dziękuję za odpowiedź. Kilkukrotnie robiłem reinstall tego programu za każdym razem gdy weryfikowałem gdzie leży problem i próbowałem kilku rozwiązań. Zaleciłem się co do sprawdzenia plików systemowych jednak przed jak i po użyciu dism.exe /scannow nie wykrywa żadnych problemów z integracją plików.

Najrozsądniej będzie zrobić reinstalację całego systemu.

1 polubienie