Brak możliwosci dodania podpisu kwalifikowanego

Witam

Mam problem z dodaniem podpisu kwalifikowanego, nadmieniam, ze zainstalowane jest oprogramowanie ProCertumCardmanager oraz proCertumSmartSign. Standardowo zainstalowany jest NASK Desk. Używam czytnika ACS ACR39U wraz zainstalowanym sterownikiem. Wszystko działa przy normalnym podpisywaniu dokumentów ale w EZD nie mogę dodać podpisu, nie wyświetla się dodatkowy monit o dodanie certyfikatu. W czym może być problem? Brak File Monitora - nie jest zainstalowany? Jakieś sugestie?

Aby prawidłowo dodać podpis do EZD RP, należy wybrać odpowiedni certyfikat w oknie zabezpieczeń systemu Windows. Po jego wyborze i zatwierdzeniu przyciskiem ‘OK’, ważnym krokiem jest odświeżenie strony w przeglądarce. W ustawieniach podpisu powinny być widoczne: nazwa oraz numer certyfikatu.

https://podrecznik.ezdrp.gov.pl/konfiguracja-podpisu-elektronicznego/

Dziękuję, wiem o tym, ale właśnie takie okienko się nie wyświetla z Zabezpieczenia Windows

Jaka wersja CryptoCard Graphite Manager ?

proCertum CardManager 4.12

Proszę zmienić w aplikacji proCertum CardManager 4.12.0 sterownik na CSP.

zaznaczałem z tym “CSP” i restartowałem komputer, też nie pomogło

Proszę o udzielenie dodatkowych informacji:

a) Wersja systemu operacyjnego
b) Wersja aplikacji NASK Desk
c) Czy certyfikat został dodany do magazynu osobistego
d) Czy sterownik jest widoczny w urządzeniach

sprawdź wersję 3.7.1.220 dla “Windows” a nie “Windows 10/11”. Co prawda nie z EZD RP, ale z innym systemem mieliśmy podobny problem przy podpisywaniu.

Często zdarza się że okienko z ceryfikatem pojawia się pod spodem. To jest błąd chyba samego systemu Windows 10/11 (w starszych wersjach takich zabaw w chowanego nie było).

Jedyne co polecam to obserwować pasek zdań czy po kliknięciu “Podpisz” nie pojawia się coś nowego. Z tego co pamiętam to takie ukryte okienka na pasku zadań migają. Być może jest jakieś ustawienie w preferencjach dostępności, które może zapobiegać takim sytuacjom.

Mnie osobiście to do szału doprowadza jak szkolę moich współpracowników - nowy komputer, najnowszy system, “super” oprogramowanie od dostawcy cert. a tu ukrywające się okienka… no i muszę tłumaczyć takie absurdy “no wiesz - tu jest takie ukryte okienko…”

Czasami sam się łapię na tym, że tracę orientację - czekam na jakiś “ruch” a okienko czai się w ukryciu…a ja czekam.

Mamy podpisy od Certum ale to chyba nie ma znaczenia bo okienko jest wywoływane przez api windows i jest niezależne od dostawcy cert… no chyba, że api ma przy wywoływaniu taki parametr - “pobawmy się w chowanego”.

a) Wersja systemu operacyjnego - Windows 11
b) Wersja aplikacji NASK Desk - 1.01.1.299
c) Czy certyfikat został dodany do magazynu osobistego - tak
d) Czy sterownik jest widoczny w urządzeniach - tak

i mimo tego dalej nie można dodać do EZD podpisu kwalifikowanego, nie uruchamia się okienko czarne z dodaniem podpisu kwalifikowanego

Czy nie wywołuje tego dodatkowy popup przeglądarki? Może macie blokadę wyskakujących okienek dla danej witryny lub dla całości.

nie, nie mamy, wyłączono jest ta opcja

Może śmieci w appData coś blokują. Odinstalowałbym naskdesk, wyczyścił śmieci windowsa + rejestr. Restart systemu instalacja naskdesk na nowo i wtedy sprawdzić. Podejrzewam, że cache przeglądarki już pan czyścił.

w końcu działa

• wywalony i zainstalowany na nowo NASK Desk - 1.01.1.299;
  • zainstalowany ProCertum Cardmanager 3.7.1.220 dla “Windows” , wersja dla Windows 10/11 odinstalowana;
  • wywalony folder z FileMonitorem, mimo deinstalacji pozostał folder);
  • wyczyszczony rejestr Windowsa razem z plikami TEMP;

Teraz działa bez problemu, dziękuję za wskazówki :slight_smile: