Zauważamy problem przy podpisywaniu podpisem kwalifikowanym plików xls. Czasami zdarza się, że plik xls podpisany przez 2 osoby podpisem wewnętrznym otaczającym nie przechodzi weryfikacji w systemach zewnętrznych weryfikujących podpisy kwalifikowane. W systemie EZD są widoczne dwa podpisy, po wygenerowaniu raportu jest weryfikacja prawidłowa dwóch podpisów, jednak po pobraniu pliku na dysk i weryfikowaniu go przez SIGILLUM lub stronę ec.europa.eu/digital-building-blocks/DSS/webapp-demo/validation, widnieje tylko jeden podpis - osoby, która jako pierwsza podpisywała.
Dodatkowo po kolejnym dokonaniu podpisu przez osobę, której podpis nie wczytywał się w systemach zewnętrznych, w systemie EZD generuje się raport prawidłowego podpisu tylko przez jedną osobę, która podpisywała plik dwa razy, natomiast po wczytaniu go do wspomnianych systemów zewnętrznych weryfikujących podpisy, widoczne są dwa podpisy, osoby która złożyła jako pierwsza podpis i osoby, która złożyła podpis jako druga dwa razy!
Czy ktoś ma podobne doświadczenia? Używane podpisy to KIR i UNIZETO. Wersja EZD: API: 19.4.15
Czy sprawdzali Państwo podpisy tutaj:
lub w aplikacjach, które wykorzystują Państwo do podpisu dokumentu? Proszę pamiętać, że to nie system EZD RP podpisuje dokument, ale aplikacja służącą do podpisywania dokumentów elektronicznych podpisem kwalifikowanym.
Sprawdzaliśmy w SIGILLUM, KIR i na stronie https://ec.europa.eu/digital-building-blocks/DSS/webapp-demo/validation
Mam również problem z podwójnym podpisywaniem sprawozdań. Nie udało mi się od roku uzyskać tego aby podpisany podwójnie w EZD i wysłany epuapem dokument sprawozdania kwartalnego był prawidłowo zweryfikowany przez odbiorcę. Ostatnio nawet w samym EZD po podpisaniu podpisem wewnętrznym otaczającym przez księgową oraz przez dyrektora mam komunikat brak weryfikacji. Natomiast robiąc identycznie w innej jednostce wszystko przeszło prawidłowo i widziałem ikonkę P z zieloną kropeczką pokazującą 2 podpisy.
Marku,
jaki plik podpisujesz- czy to zwykły xls, czy jednak rozszerzenie pliku jest inne? Pytanie w jaki sposób odbiorcy weryfikują otrzymany podpisany plik. Proszę pamiętaj, że to nie system podpisuje plik, a aplikacja służąca do podpisu elektronicznego. Zrób proszę zgłoszenie na portal zgłoszeń i przekaż pusty plik w zgłoszeniu - postaramy się zweryfikować co się dzieje
Zwykły arkusz z rozszerzeniem xlsx. Odbiorcy weryfikują w EZD PUW. Ale już po naszej stronie jest informacja brak weryfikacji więc to tu jest gdzieś problem. Zgłosiłem już na portal.
Czy problem został rozwiązany?
U mnie jest to samo. W EZD widac 2 podpisy natomiast po stronie odbiorcy w EZD PUW niestety tylko jeden. Ja weryfikując Szafirem równiez widze jeden podpis.
Kiedy normalnie podpisze poza EZD szafirem 2 razy to jest ok. Wię cto nie problem aplikacji podpisującej.