Bardzo proszę o wyjaśnienie na jakiej zasadzie działa weryfikacja podpisu w EZD RP. A dokładnie co może być powodem braku weryfikacji. Przykład: W sprawie-1 mam dokument pdf który wysyłam do podpisu o godz. 14:14. Dokument zostaje od razu podpisany. Niestety ikonka P jest różowa, ale nie ma żadnej kropki. Jak się na nią kliknie to jest informacja, kto podpisał ale jest też informacja “Brak weryfikacji”. Czekamy, odświeżamy , aktualizujemy akta sprawy i nic to nie daje. Po jakimś czasie dokładnie w ten sam sposób tej samej osobie zlecamy do podpisu inny dokument ze sprawy-2. Po podpisaniu natychmiast pojawiają się ikonki P z zielonymi kropkami - czyli wszystko jest OK. Dlaczego więc raz to działa a raz nie działa ? A teraz najlepsze. Dokument ze Sprawy-1 dajemy ponownie do podpisania - jest godz 14:56. Po podpisaniu mamy zieloną kropeczkę przy ikonce P i jak na tą ikonkę klikniemy to mamy informację o 2 popisach: Pierwszy podpisany o 14:14 z godziną weryfikacji 14:56 i drugi podpisany o 14:56 z godziną weryfikacji 14:56. Super - tylko po co nam 2 podpisy ? Dlaczego trzeba było zrobić drugi podpis aby przy tej okazji zweryfikowało podpis poprzedni ? Jak długo trzeba czekać na weryfikację i dlaczego tak długo? Od czego zależy czy weryfikacja podpisu następuje od razu czy po nie wiadomo jak długim czasie ? Jak wymusić weryfikację ? To jest naprawdę frustrujące tym bardziej że problemy z podpisami zgłaszane były już bardzo dawno.
Marku,
weryfikacja podpisu i wybarwienie kropki przy literce P wymaga aby EZD RP wysłał żądanie do magazynu certyfikatów podpisów w celu weryfikacji podpisów. Opisywana sytuacja wynika najprawdopodobniej z sytuacji, że za pierwszym razem był jakiś problem z połączeniem, stąd gdy został podpisany drugi dokument w tej samej sprawie, to ruch się udrożnił i wtedy wybarwiła się kropka. Nie ma potrzeby aby podpisywać dokumentu drugi raz. Nie jestem w stanie podać informacji jak długo trzeba czekać na weryfikację podpisu - co do zasady powinno się to dziać od ręki, jednak mogą być sytuacje gdy potrwa to trochę dłużej. Jeśli kropka się nie wybarwiła, dla uzyskania walidacji należy zaznaczyć dokument i wybrać w menu weryfikuj podpis. Jeśli pojawi się wybarwiona literka P,
a po kliknięciu w literę P powinna się pojawić informacja o osobie, która złożyła podpis (pole certyfikat).
Wygląda na to, że jak się przy ikonce P nie pojawi z zielona kropką od razu to samo się nie zweryfikuje w późniejszym czasie nigdy. Bo w międzyczasie podpisaliśmy inny dokument, którego podpis zweryfikował się od razu czyli połączenie do magazynu certyfikatów było udrożnione a ten pierwotny dokument nie uzyskał weryfikacji automatycznie po udrożnieniu połączenia (pomimo Odświeżania i Aktualizowania sprawy). Faktycznie odkryłem teraz pozycję na samym dole menu “Weryfikuj podpis” i mam nadzieję, że to pomoże, ale to już kolejna rzecz, która powinna się robić automatycznie a wymaga dodatkowego klikania (tak jak Odśwież sprawę i Aktualizuj akta sprawy). Myślę, że powinno się nad tym popracować.
No i nie działa. Trzy załączniki podpisane przez 2 osoby (podpis wewnętrzny otaczający). Brak zielonej kropki przy ikonce P czyli brak weryfikacji. Zaznaczam plik wybieram Weryfikuj podpis klikam na TAK (wygenerować potwierdzenie weryfikacji). Nic się nie dzieje. Kropeczka zielona się nie pojawia nawet po odświeżania sprawy i akt sprawy - wciąż jest Status weryfikacji - brak weryfikacji. Za po jakimś czasie za którymś razem jeden z załączników po Weryfikacji podpisu uzyskuje zieloną kropeczkę. Czyli kolejna funkcja która działa losowo ? Szkoda, że głównie nie działa. Co ciekawe pozostałych załączników nie mogę już weryfikować bo otrzymuję czerwony komunikat “Podpis został już zweryfikowany” - ale gdzie ? Zielonej kropeczki nie ma i status jest brak weryfikacji. Czyli wracamy do punktu wyjścia, że weryfikacja podpisów jest skopana. Problem już mi się objawił w 3 różnych jednostkach. Mam jeszcze 2 pytanka: czy jak wyślę epuapem takie dokumeny z niezweryfikowanym podpisem to czy u odbiorcy jest możliwe, że one się zweryfikują (czy też nie należy wysyłać plików w takim stanie)? Czy jest możliwe, że prawidłowa weryfikacja podpisu się “odweryfikuje” ? tzn. po podpisaniu przez 2 osoby jest zielona kropeczka a potem np. po utworzeniu pisma ogólnego xml i załączenia tych plików zielona kropeczka zniknie i status pokaże się jako niezweryfikowany ?