Chcę zaimportować użytkowników z pliku csv, ale gdy chcę to zrobić pokazuję się błąd:
“Numer linii: 2. Błąd podczas tworzenia użytkownika. Pole Imie jest wymagane. Pole Nazwisko jest wymagane. Podany email jest nieprawidłowy.”
Wzór pliku csv pobrałem z podręcznika ezdrp z sekcji wzory i szablony. Próbowałem też z własnym plikiem csv, ale bezskutecznie.
Da się zaimportować użytkowników w “Robocza struktura”, ale gdy tak zrobię to użytkownicy nie dostają maila, żeby aktywować konto.
Jedyną możliwością, aby utworzyć konta użytkowników tak, żeby dostali maila jest dodanie ich ręcznie.
Dzień dobry - mamy ten sam problem na instancji produkcyjnej - pobrany i uzupełniony szablon użytkowników ze strony - żaden użytkownik nie zostaje dodany, komunikat błędu o brakach pól imie, nazwisko, e-mail.
Możliwe, że plik CSV nie jest czystym plikiem tekstowym z formatowaniem UTF-8 i tu może być problem. Czy otwiera się ten plik CSV normalnie w notatniku?
Dzień dobry,
sprawdźcie czym oddzielone są od siebie dane, średnikiem czy przecinkiem. Wiem, że to miało znaczenie.
Do sprawdzenia także polskie litery i spacje z emailach (czasami z automatu je piszemy ).
No i login użytkownika musi być unikatowy w całej bazie EZD RP.
Jak wspomniał quiris formatowanie to też ważny krok.
Dzień dobry, u nas w jednostce poradziliśmy sobie z tym w następujący sposób:
Najpierw zaimportowaliśmy strukturę organizacyjną.
Następnie zaimportowaliśmy użytkowników bezpośrednio do tej struktury, co pozwoliło uniknąć ręcznego tworzenia stanowisk i przypisywania pracowników.
Po imporcie wysłaliśmy do wszystkich pracowników wiadomość e-mail z instrukcją, aby weszli na stronę logowania, kliknęli „Nie pamiętam hasła”, podali swój służbowy adres e-mail i ustawili nowe hasło. Następnie mogli się już normalnie zalogować.
Dzięki temu udało się ominąć problem z brakiem automatycznej wysyłki wiadomości aktywacyjnej przy imporcie użytkowników, a cały proces przebiegł sprawnie.