Bład przy imporcie użytkowników wg szablonu

Przy imporcie pojawia się błąd braku kolumn: Imię, Stanowisko..

Prosimy o aktualizacje szablonu importu użytkowników ze strony → Wzory i szablony
https://podrecznik.ezdrp.gov.pl/wzory-i-szablony/

Jakby była możliwość eksportu użytkowników lub struktury to szablony wtedy nie będą potrzebne po aktualizacji systemu EZD RP.

UMRadom z którego wzoru pliku skorzystaliście? Tego: szablon importu użytkowników czy tego: Szablon importu użytkowników do struktury KUiP

Chyba pomyliliście szablon importu użytkowników z szablonem importu użytkowników do struktury KUiP :slight_smile: Są dwa różne szablony, pierwszego używa się tylko do importu użytkowników do systemu, a drugi dodaje ich od razu do systemu i struktury roboczej. Polecam używać tylko tego drugiego i nie przesadzać z liczbą użytkowników zaciąganych w jednym pliku. Bezpieczna ilość to do około 300 osób. Tak jest bezpieczniej. Przy większych ilościach może się nie wyświetlić raport błędów i potem ciężko ustalić kto został zaimportowany, a kto nie.

1 polubienie

Korzystalismy z szablonu importu użytkowników , który wg instrukcji dotyczy importu z poziomu podmiotu i dlatego jest błąd przy imporcie do KUiP.
Import przy systemie jest bezproblemowy a przy imporcie do KUiP i użyciu Szablon importu użytkowników do struktury KUiP pojawia się komunikat braku kolumn Imię, Inicjały, które zostały wypełnione.
Jak tu prowadzic 500 pracowników ?

Dzień dobry,
jak wspominał @Lukasz1984 nie więcej niż 300 na raz.
Pytanie jeszcze czy plik na pewno był csv. Bo na jakość zapisów też program zwraca uwagę.
Pozdrawiam :slight_smile:

Jeżeli zrobiłem już import użytkowników do podmiotu tym pierwszym plikiem, to możesz mieć problem z importowaniem do struktury w KUiP. Nie wiem jak dokładnie jest teraz, ale jak robiłem importy wcześniej, to nie można było zaimportować użytkowników do struktury, jeżeli wcześniej byli zaimportowani do podmiotu. Być może to powoduje błąd, że użytkownicy już są w systemie. Teraz można ich tylko ręcznie przypisać do struktury organizacyjnej.
Ewentualnie usunąć wszystkich użytkowników z podmiotu i spróbować importu bezpośrednio z poziomu struktury roboczej. Podziel użytkowników na przynajmniej 3 pliki, 2 po około 200 i 1 po około 100 użytkowników. Najlepiej tak, żeby w każdym pliku były całe komórki organizacyjne np. kompletny wydział, biuro czy jaką macie strukturę organizacyjną. Jeżeli to nie pomoże to już tylko zostaje kontakt z NASK. Nigdy się nie spotkałem z takim błędem o ostatni duży import robiłem na wersji 19, wtedy jak w pliku było za dużo użytkowników, to nie pojawiał się raport z importu i nie wiedziałem co w imporcie poszło nie tak.

1 polubienie

Dziękujemy za cenne podpowiedzi. W tej wersji testujemy EZDRP i widzimy wiele problemów. Zgłaszaliśmy brak eksportu aby w wersji produkcyjnej to importować.

UMRadom jakie problemy widzicie? Wrzucajcie je na forum, myślę że użytkownicy z chęcią pomogą :slight_smile:

1 polubienie

Brak eksportu był już zgłaszany chyba w zeszłym roku.
W sumie dobrze wypełniony plik raz, potem może być tylko modyfikowany i wgrywany. To też pomaga. :slight_smile:

Można przygotować pliki na komórki i po poprawnym zaimportowaniu tylko uzupełniać o nowe wpisy. Wtedy zaimportują się tylko nowe wpisy

1 polubienie