Nask Desk obsługuje już podpisywanie e-dowodem osobistym

Dostałem informację, że podobno nowa wersja Nask Desk obsługuje już podpisy e-dowodem osobistym. Nie mogę tego niestety sprawdzić w tym momencie, ale zachęcam do testów:

Ooooo ciekawa wiadomość
Dzięki

A są gdzieś jakieś szersze informacje i jak ustawić certyfikat z dowodu osobistego w ustawieniach profilu użytkownika?

No formalnie podpis w e-dowodzie to podpis zaawansowany, czyli podpis niekwalifikowany.

A w dowodzie osobistym z warstwą elektroniczną nie jest zaszyty podpis osobisty którym też można podpisywać dokumenty?

Można nim podpisywać ale jest to podpis osobisty, czyli formalnie niekwalifikowany. Sprawdziłem u siebie i faktycznie działa.

a jak skonfigurowałeś EZD RP i NASK DESKA, bo tam w profilu użytkownika trzeba podać numer certyfikatu jak to zrobiłeś mając dowód osobisty?

I jaki mam wybrać rodzaj podpisu w profilu usera kwalifikowany czy niekwalifikowany?

Mój dowód nie jest najnowszym typem z warstwą elektroniczną, generalnie trzeba doinstalować oprogramowanie eDowodu, podłączyć czytnik położyć dowód na czytniku i wprowadzić CAN. Potem dodajemy podpis tak jak normalnie się dodaje w EZD RP wskazując odpowiedni certyfikat (nie pamiętam czy te certyfikaty jeszcze gdzieś w systemie dodawałem czy nie).

Ok, już sobie poradziłem ale dzięki za info.

Tylko jeszcze jedno pytanie czy cert z dowodu powinienem dodać jako podpis kwalifikowany czy niekwalifikowany? Bo formalnie wychodzi że jest to podpis niekwalifikowany.

I tak się u mnie dodał - jako niekwalifikowany. Weryfikacja w EZD RP poprawnie go łapie jako osobisty i plik się ładnie weryfikuje.

@Mariusz.Ragin No to skoro tak ładnie działa w EZD RP i już wiecie co i jak, to może wspomożecie chłopaków z PUW, żeby dorobili obsługę do AddIn EZD PUW :upside_down_face:

A w jakim kontekście, bo ja nawet coś kiedyś eDowodem podpisywałem fakt że to był pdf albo docx, który od razu był konwertowany do pdf.

A w takim, że nie działa dla xadesów.

A w sumie xadesów nie sprawdzałem będę musiał poklikać z innymi profilami podpisów.

Sprawdziłem pozostałe profile podpisów i też działają, w przypadku EZD PUW, sprawa jest bardziej skomplikowana :slight_smile:

Nie bardzo w to wierzę, bo mój DodatekEZD dla Linuksa i MacOS bez problemu obsługują podpisywanie e-dowodem. Nie jest to rocket science…

Nie drążyłem bardzo tego tematu, może coś muszą wymienić w EZD PUW.