Moduł archiwum - błąd przy próbie brakowania lub generowania paczki archiwalnej

Mam pytanie o moduł archiwum. Jest to jedyna część EZD RP, której nie mogę rozgryźć. Podczas testów nie udało nam się przeprowadzić zarówno brakowania jak i archiwizacji zamkniętych spraw. Wiem, że do tego niezbędne jest wskazanie w JRWA klasy powiązanej z brakowaniem spraw jak i przekazywaniem danych do Archiwum Państwowego.
Niestety w obu przypadkach system nie pozwala kontynuować testów na etapie końcowym. Przy brakowaniu mam możliwość powiązania ze sprawą lub utworzenia nowej, ale przy próbie powiązania lub utworzenia pojawia się błąd.
Z kolei przy generowaniu paczki archiwalnej ekran robi się w lekko wyszarzony i nic dalej się nie dzieje. Kliknięcie w dowolny obszar wyświetla komunikat o potwierdzeniu przerwania wykonywanej operacji.
Czy ktoś kiedyś się z tym problemem spotkał? Czy jest możliwość, że coś nie zostało właściwie skonfigurowane przy instalacji (brak jakiejś falgi, powiązania z serwerem itp.).

Z góry dziękuję za pomoc :slight_smile:

Moduł archiwum ma być przebudowany. Błędy podczas testowania brakowania też miałem i zgłaszałem do NASK.

I to jedyna odpowiedź jaką dostałeś? Bo z artykułu w podręczniku wynika, że wszystko działa, tylko jaby na naszej instancji testowej był jakiś problem.

W podręczniku zawsze wszystko działa :slight_smile: a życie weryfikuje te zapisy.
Wszystkie odpowiedzi miały ten sam mianownik potwierdzamy błąd/błąd jest nam znany a moduł archiwum będzie w najbliższym czasie przebudowywany :smiley:

Dzięki za odpowiedź :slight_smile: Może jeszcze ktoś z NASK się wypowie, bo obstawiam, że zainteresowanych tematem może być więcej :slight_smile:

Co prawda nie jestem z NASK, ale potwierdzam, że Archiwum ma być przebudowywane. Artykuły w podręczniku dotyczące Archiwum są z 2023 r., są też pewne aktualizacje dotychczasowej treści z 2024 r., ale pamiętaj, że w międzyczasie były przebudowywane inne istotne elementy systemu. Pierwsze informacje o module archiwum pojawiają się w opisie wersji 9 systemu z 2021 r., zaś sam podręcznik użytkownika dostępny jest od września 2022 r.

Mogę przyjąć na stan stan archiwum zakończoną sprawę, o ile uważam “że jest uporządkowana na tip-top”. Bo jeśli znajdę błąd i wyślę ją do poprawy, to prowadzący nie może jej poprawić - błąd. Testy były na wersji 21.18.7 B

Skoro napisałem wcześniej, ze Archiwum ma być przebudowane, to najpewniej przebudowa będzie dotyczyć zadań do poprawy wysyłanych z poziomu archiwum zakładowego. Stare zadania do poprawy działały ale na starych widokach czyli “starych zadaniach”. Jeśli masz możliwość spytaj o to NASK

NASK odpowiedział, że jeszcze nie zakończył prac. A mój wpis był bardziej informacją dla innych posiadaczy wersji B

Czy ktoś może wie, czy przez ostatni rok coś zmieniło się w wersji B w zakresie brakowania dokumentacji?

Chciałem przetestować proces brakowania na środowisku testowym, ale po kliknięciu przycisku „Rozpocznij” pojawia się błąd.

Nie wiem teraz, czy mam coś nieprawidłowo skonfigurowane, czy ta funkcjonalność nadal nie działa w wersji B. Czy komuś udało się uruchomić ten proces? Czy NASK nadal pracuję nad Archiwum?

Nie wiem ile razy będę pisał, ale zrobię to jeszcze raz - na mój stan wiedzy NASK dalej pracuje nad archiwum, a raczej nad poprawą i uzupełnieniem funkcjonalności archiwum. Pewne rzeczy już się pojawiają - wystarczy śledzić opisy kolejnych wersji systemu - opisy dostępne są tu: Zmiany w wersjach – Podręcznik użytkownika systemu EZD RP. Ponadto w samym podręczniku EZD RP: Archiwizacja dokumentacji – Podręcznik użytkownika systemu EZD RP nie ma nowych wpisów, więc nic w tym zakresie się nie zmieniło. Zakładam, że masz wszystko dobrze skonfigurowane, a skoro proce brakowanie nie ruszył, to musisz jeszcze na zaminy poczekać.

Pozdrawiam

Nic się nie zmieniło. NASK dalej pracuje nad modułem archiwum. jest dokładnie tak jak opisał @Sebastian