KSeF - jednoczesna integracja z EZD RP i FK

Dzień dobry .

Dzień dobry . Moje pytanie dotyczy KSeF. Czy jeśli mamy zintegrowany system EZD RP z KSeF i jednocześnie program finansowo księgowy to faktury pobierać się będą w tych obu systemach równolegle? System KSeF dla nas systemem wspomagającym . Może ktoś z Państwa ma już jakieś doświadczenie w tym temacie :grinning_face: .

Nie ma w samym KSEF oznaczania pobrania faktury więc każdy z tych systemów może pobierać faktury niezależnie i sam musi sprawdzać, które już pobrał. Nie testowałem czy przy pomocy funkcji api w EZD można mieć dostęp do danych faktur pobranych z KSeF (lub wysłanych do KSEF).

1 polubienie

Jak najbardziej jest to możliwe. Standardowo, jak zrobisz integrację w dwóch systemach to do dwóch systemów będą trafiać te same faktury, bo w samym KSeF nie ma usuwania po pobraniu. Faktury tam są składowane przez 10 lat i nie ma opcji ich usunięcia.

Dzień dobry,

w związku z wdrażaniem KSeF chciałabym zapytać, jak w Państwa jednostkach rozwiązano kwestię czasowego dublowania się faktur, tj. sytuacji, gdy ta sama faktura wpływa:

1. przez KSeF i jest rejestrowana automatycznie w EZD RP oraz
  2. równolegle w formie e-maila (PDF/skan).

W szczególności interesuje mnie:

1. czy w EZD rejestrowana jest tylko faktura z KSeF, a wpływ e-mailowy traktowany jest jako pismo informacyjne / załącznik,
  2. czy e-mail z fakturą jest w ogóle rejestrowany, czy pomijany jako kopia,
  3. na jakim etapie i według jakich kryteriów identyfikowane jest zdublowanie (numer KSeF, numer faktury, NIP, data),
  4. czy wprowadzono wewnętrzne wytyczne lub procedury na okres przejściowy.

Będę wdzięczna za podzielenie się przemyśleniami i rozwiązaniami.

1 polubienie