Konfiguracja eDoręczeń

Witam, ja praktycznie cały październik “walczyłem” z uruchomieniem testowego e-doręczenia - na szczęście z sukcesem - udało mi się założyć skrzynkę dla urzędu, dla osoby fizycznej oraz podpiąć to do testowego EZD RP.

Postaram się trochę opisać jak to wyglądało, bo rzeczywiście ja Pan z it-kielce pisze instrukcje dostępne w scenariuszach na stronie https://int.edoreczenia.gov.pl/dokumentacja są mało precyzyjne.

1. Aby mieć dostęp do środowiska testowego musimy o to zawnioskować: wchodzimy na stronę Środowisko testowe dla podmiotów publicznych i niepublicznych - e-Doręczenia - Portal Gov.pl wypełniamy załącznik nr 3 - dyrektor / osoba decyzyjna podpisuje wniosek za pomocą podpisu kwalifikowanego i wysyłamy go na adres test.edoreczenia@coi.gov.pl

2. W odpowiedzi otrzymujemy od COI potwierdzenie dostępu do środowiska INT, w efekcie czego możemy otworzyć stronę https://int.edoreczenia.gov.pl/ logujemy się za pomocą jednego z otrzymanych 3 kont - konta mają aktywny profil zaufany w wersji INT - na e-doręczenia można się zalogować tylko za pomocą konta z PZ

3.Kiedy zalogujemy się do systemu u dołu strony klikamy na “złóż wniosek” następnie wybieramy, że składamy go dla siebie i podajemy dane adresowe - mogą być fikcyjne - i podajemy tego maila pz_edorodysk@coi.gov.pl - jest to ważne, jeżeli podamy innego maile wniosek zostanie odrzucony z powodu błędy wysyłki email - na stronie głównej w ciągu kilkunastu minut powinno pojawić nam się link Aktywuj skrzynkę - konto to powinno być aktywowane automatycznie - bez ingerencji COI

Na wersji INT jeżeli kiedykolwiek jesteśmy proszeni o kod sms zawsze jest to 12345678

1. Następnie klikamy ponownie w “złóż wniosek” i wybieramy “Dla innej osoby lub podmiotu” następnie “Dla urzędu” - podajmy dane możemy wpisać tu dane rzeczywiste naszej instytucji lub zmyślone - ważne aby w roli wybrać “Reprezentant podmiotu” oraz nie dodajemy tutaj żadnych podpisanych upoważnień, ja w tym wniosku również podałem adres email pz_edorodysk@coi.gov.pl - w tym przypadku to COI zatwierdza założenie skrzynki więc trzeba kilka dni odczekać, jeżeli jest wszystko dobrze to również będziemy mieć link “Aktywuj skrzynkę”.

Na stronie głównej klikając na “Zarządzaj adresami E-Doręczeń” widzimy status wniosku i jeżeli został odrzucony to widzimy powód.

1. Jeżeli mamy założone obie skrzynę przechodzimy na stronę: https://podrecznik.ezdrp.gov.pl/konfiguracja-uslugi-e-doreczenia-w-systemie/ generujemy certyfikaty i konfigurujemy e-doręczenia oraz EZD RP

Mam nadzieję, że ten opis komuś ułatwi “życie” :slight_smile:

1 polubienie

Co do punktu trzeciego. Skrzynka dla osoby fizycznej została założona, ale przy próbie aktyuwacji mam błąd: “Aktywacja niemożliwa. Próbujesz aktywować nieistniejące ADE.”

W odpowiedzi dostałem informację że mam na inne dane złożyć wniosek, tylko jak? Dane są przeciez wstawione z automatu, maila podaję pz_edorodzysk@coi.gov.pl. Mam wrażenie że tam jakis automat losuje odwowiedź bo czasem nijak się to ma do żeczywistości.

Dokładnie dane do aktywacji skrzynki dla osoby fizycznej są podstawiane z automatu, ponieważ konto na środowisku INT e-doręczeń musi mieć PZ, a takie konto może utworzyć tylko COI.

Mi dla osoby fizycznej dopiero na 5 koncie udało się poprawnie aktywować skrzynkę :slight_smile: proszę do nich pisać o utworzenie kolejnego konta.

Ja również otrzymywałem takie wiadomości jakby z automatu, jakby nikt nie kontynuował wątku, tego co było mi odpisywane i co ja próbowałem robić.

Po 2 miesiącach udało sie wreszcie założyć skrzynkę dla podmiotu jak i dla osoby fizycznej i mogę zacząć testy.

2 polubienia