Dzień dobry
Próbuję ustawić integrację e-Doręczeń z EZD RP. Wszystkie kroki wykonuje zgodnie z instrukcją, ale w pozycji Administracja-> e-Doręczenia-> e-Doręczenia Konfiguracja-> w polu “Czy prawidłowa” mam ciągle “Nie”. Nie wiem w czym jest problem, bo wszystkie kroki integracji przebiegły prawidłowo, wszystkie pola są wypełnione, a nadal pokazuje, że nieprawidłowa.
Proszę o pomoc w tej sprawie
pozdrawiam
Sebastian
czy możesz wrzucić jakieś zrzuty ekranu?
zaptaszkuj [czy włączona]
nie wpisywałem [Nazwa własnej skrzynki]
Nie ma związku z Twoim pytaniem, ale zanim włączycie integracje zastanówcie się czy nie lepiej stworzyć konta technicznego na e-Doręczenia zamiast wysyłać wszystko na konto imienne użytkownika.
Kilka argumentów za kontem technicznym: jeśli w przyszłości Pani Ewelina zmieni pracę lub zmieni jej się zakres zadań, będziecie mieli więcej zabawy z odszukiwaniem historii przekazań, jeśli ta Pani będzie na urlopie i ktoś będzie miał ją zastępować tylko z e-Doręczeń to będzie miał dostęp do wszystkiego, jeśli uznacie że e-doręczenia ma odbierać 2-3 osoby to do takiego konta technicznego możecie podpiąć kilka osób.
W koncie technicznym zawsze będziecie mieli jednego użytkownika i będziecie manewrować tylko zastępstwami.
Nie chciałem właśnie zaznaczać w ciemno “Czy włączona”, dlatego że pokazywało że nie jest prawidłowa ta konfiguracja. Włączyłem testowo tą konfigurację i wygląda, że może działać, bo znalazło wysłane pisma z e-doręczeń, a odebrane były puste bo przeniesione do folderu “KOPIA”. Jak przyjdzie nowe pismo dam znać, czy się pojawi w obiegu dokumentów. Myślałem, że jak jest napisane, że nieprawidłowa konfiguracja to nie zadziała i nie powinienem jej włączać póki nie rozwiąże się jakiegoś problemu.
Dzień dobry.
Czy udało się rozwiązać problem? Mam dokładnie to samo - konfiguracja przechodzi bez błędu, w wysłanych widzę pisma ale w polu “Czy prawidłowa” mam ciągle “Nie”.
Może coś z podpowiedzi MaciejM:
może tutaj 
Widziałem te sugestie i je sprawdziłem, ale niestety bez efektu 
czy osoba ustawiająca parametry techniczne ma minimalne uprawnienia do faktur? lub moze trzeba problem zgłosić do helpdesk?
Jeszcze nie wiem, czy dochodzą e-doręczenia, bo akurat niestety nic jeszcze nie dostaliśmy nowego. Jedynie widać wysłane, które poszły tam w u ustawieniach e-doręczenia-> sprawdź wiadomości. Robiłem też aktualizację do wersji: 26.202.6 (B), ale ten status konfiguracji “czy prawidłowa” dalej się pokazuje “Nie”.
U mnie właśnie wpłynęło pierwsze pismo na e Doręczenia i mimo tego statusu “Nie” prawidłowo wpłynęło do EZD na konto wybranego użytkownika.
Ale czy to normalne, że po odebraniu wiadomości przez EZD lądują one w eDoręczeniach w folderze Kosz ?
Tak, tak jest to skonfigurowane.
Potwierdzam, że u nas też wpłynęło poprawnie pismo z e-doręczeń pomimo tego pola w konfiguracji “Czy prawidłowa” wartość “Nie”.
Tak
, po zaciągnięciu wiadomości przez EZD, przenoszą się automatycznie do folderu Kosz w eDoręczeniach