Dzień dobry, mam takie pytanie do urzędów. Czy ktoś z Państwa wdrażał ten rodzaj instalacji do produkcji (do 150 użytkowników)? Mamy urząd gdzie jest 20 pracówników i zastanawiam się czy na taką liczbę użytkowników jest sens instalować HAproxy, min. 3 mastery itp ( reasumujac, postępując wg rekomendacji NASK dla produkcji).
Czy jeśli macie Państwo tego rodzaju instalacje to jak mniej więcej wygląda zużycie zasbów? jak mocno puchną bazy? i ile gb jest zużywane na składowanie plików?
Oczywiście pytanie orientacyjne, bo wiem, że każdy urząd ma inną specyfikę, mniej lub więcej danych/dokumentów do przerobienia etc.
Dziękuję za odpowiedź
też czekam na odpowiedź bo mam podobną sytuację
Może to nie bardzo na temat, ale w naszym urzędzie (70 użytkowników) mamy EZD PUW od 2017 roku (od niego wywodzi się EZD RP) na jednym serwerze Windows Server Standard.
Przeżyliśmy już odtwarzanie systemu w wyniku uszkodzenia macierzy. Oczywiście w tym czasie system był off-line przez ok. 2 dni, bo za odtwarzanie systemu odpowiedzialna była inna jednostka i która musiała to zrobić dla kilkunastu innych instytucji, którymi się zajmowała. Jakoś świat się nie zawalił.
W tym momencie rozmiar bazy MS SQL:
- Data utworzenia: 2016-11-30 19:23:39
- Rozmiar: 52 085,44 MB
Storage:
Size: |
234 GB (251 854 886 919 bytes) |
|
Size on disk: |
235 GB (253 360 689 152 bytes) |
|
Contains: |
752 391 Files. 753 Folders |
|
Użytkowanie jest normalne. Nie ma tu jakichś cudów i kosmicznych mocy koniecznych do działania. Większość pracowników po LAN, ale część też przy pomocy VPN.
A poza tym możecie mieć pierdyliad zapasowych serwerów i niewiele wam to pomoże, jeśli np. w wakacje, jak w zeszłym roku, COI wymieni certyfikat WS2 do ePUAP od innego dostawcy niż do tej pory, w wyniku czego EZD przestaje pobierać duże pliki, i trzeba czekać na aktualizacje systemu EZD, bo nie dało się inaczej tego zrobić, żeby działało 
Shit happens…
PS.
Zmiana certyfikatu do podpisywania kopert SOAPowych w systemie ePUAP i PZ
11.07.2025
W dniu 17.07.2025 o godzinie 22:00 planowana jest zmiana certyfikatu, którym podpisywane będą koperty SOAPowe dla usług sieciowych systemu ePUAP oraz PZ.
Systemy zintegrowane, które weryfikują odpowiedź z serwerów ePUAP oraz PZ powinny zaktualizować trustore po swojej stronie. Certyfikaty z kluczem publicznym udostępnimy 14.07.2025 na stronie https://epuap.gov.pl, karta: Strefa Urzędnika → Pomoc → Dla Integratorów → „Specyfikacja WSDL” Plik: ePUAP_WS_2 (dla usług sieciowych ePUAP) oraz PZ_WS_1 (dla usług sieciowych PZ)
Nie wiem, czy akurat to trzeba robić w EZD RP, ale w EZD PUW jest obowiązkowe.
Czyli 7 lat 70 userów, baza ok 52gb - czyli nie jest źle. Tak jak myślałem, zresztą ilość tabelek w ezd też nie jest jakaś porażająca.