Dzień dobry, mój problem jest następujący - próbuję zaimportować JRWA w formacie csv z kodowaniem UTF-8, jednak bombardują mnie komunikaty o pustym polu Nazwa w podanym wierszu. Oczywiście pole to nie jest puste, a rekord przed nim jest poprawnie sformatowany, nie zawiera podwójnych spacji ani innych zbędnych znaków. Zapisane do csv bezpośrednio z uzupełnionego czystego wzoru pobranego ze strony podręcznika EZD. Będę wdzięczny za wszystkie wskazówki, bo brakuje mi pomysłów
Podeślij plik z JRWA - pomogę Ci - na czacie podesłałem swój e-mail
A nie przeskoczyły Ci pola w tych rekordach? Jak podeślesz JRWA na maila - adres masz na czacie - to mogę zerknąć co jest w nim nie tak ![]()
Mam ten sam problem, nie wiem gdzie jest problem, udało się rozwiązać?
MalgorzataFirek, w wiadomości do Ciebie wysłałem Ci maila - podeślij plik to spojrzę.
Podbijam, ma ktoś jakieś rozwiązania?
Jakie rozwiązania - najprawdopodobniej jest błąd w pliku z wykazem stąd komunikat o pustych polach.
już ogarnięte, excel jest specyficzny jeśli chodzi o edycję tych plików, polecam sprawadzać za pomocą notepad++, sporo błędów można wyłapać
jerzyb, rzeczywiście dobrze jest wrzucić plik w EXCEL, a potem w notepad++, żeby zweryfikować błędy. Cieszę się, że udało się poprawić błędy!
Pozdrawiam
Też miałem błędy, mimo że kierowałem się instrukcjami z podręcznika:
https://podrecznik.ezdrp.gov.pl/tworzenie-szablonu-importu-jrwa/
Użycie programu typu Notepad++ okazało się konieczne również po to, żeby sprawdzić sposób kodowania (powinno być: UTF-8) i stosowane znaki końca wiersza (powinno być: Unix LF). U mnie nieprawidłowe wartości kodowania i zakończenia wiersza powodowały błędy opisywane powyżej. Na co dzień pracuję na Windows, dlatego eksport z Excel wymagał korekty w tym zakresie. W prawym dolnym rogu Notepad++ powinno być tak:

Jeśli jest inaczej, wystarczy podwójnie kliknąć w wyświetlane wartości, żeby je zmienić.