Import danych do JRWA

Dzień dobry,
w przypadku importu danych do JRWA możliwe jest tylko wczytanie kategorii archiwalnych oznaczonych jako systemowe. Moja instytucja posiada bardziej szczegółowe JRWA, co sprowadzi się do tego, że kilkaset pozycji trzeba będzie doklikać ręcznie. Dodana do słownika “customowa” kategoria archiwalna nie jest uwzględniania przy imporcie. Na przykład w słowniku nie ma kategorii B20 i nie da się jej zaimportować z csv.
Czy dodaną pozycję do słownika JRWA można usunąć za pomocą interfejsu czy tylko ukryć ?

Pozdrawiam

Te niestandardowe kategorie dodaje się do słownika. A potem można na szablon importu wpisać taką niestandardową kategorię.
Jeżeli dana klasa ma więcej niż dwie kategorie do wyboru, to wtedy te dodatkowe trzeba ręcznie dodać do JRWA, już po zaimportowaniu

Wejdź w Administracja → Słowniki → zakładka JRWA i dodaj potrzebne Ci pozycję. Jeśli dobrze pamiętam, to tam gdzie się wcześniej nie wyświetlało, powinno się pojawić. Jeżeli nie to trzeba będzie jeszcze raz wgrać JRWA po aktualizacji słownika.

Swoją drogą to jestem ciągle zaskoczony, że NASK udostępnia szablon JRWA dla administracji samorządowej, gdzie jest np. kategoria B6, ale już nie pomyślą, żeby dodać to do słownika systemowego.

Też mi się wydaje, że tak to powinno działać ale proszę spojrzeć na poniższe screen-y.
1_plik_importu

Nie wyobrażam sobie robienia tego “na piechotę”. W sumie jest sezon urlopowy i są praktykanci.

A czy w Administracja > Słowniki > JRWA > Kategorie archiwalne jest dodane B20?
Ja dodałem najpierw do słownika B20 i dopiero potem zaimportowałem JRWA.

Kolejność jest taka że najpierw sprawdzamy co jest w słowniku tak jak pisał tomdzieg, Administracja > Słowniki > JRWA, ewentualnie dodajemy do słownika, a potem importujemy JRWA. Lukasz1984, napisz do NASK ( o ile masz taką możliwość) to może dodadzą do słownika systemowego kategorie.