Dzień dobry
W którym miejscu mogę wyedytować wpisy znajdujące się w polu “Przydatne linki”?
W panelu administracyjnym oczywiście jest odpowiedni moduł, ale mogę tam tylko dodać kolejne pozycje
Chciałbym na razie ukryć linki do QuickSkanu i FileMonitora, a tych pozycji w panelu administracyjnym nie widać?
Pozdrawiam
Tomasz Wiśniewski
Dzień dobry,
Linki “fabrycznie” wstawione przez NASK do systemu EZD RP (dot. Podręcznika, FileMonitora itd) można wyedytować/usunąć tylko mając specjalne uprawnienia oraz login/hasło do spejalnego konta - root’a.
Miłego dnia
Tomasz Skwakra
Dziękuję za szybką odpowiedź.
Czy chodzi o uprawnienia głównego administratora? Takie mam.
Jeśli to jeszcze jakiś ultra administrator, to mogę dopytać osobę, która instalowała EZD.
Pytanie czy moje uprawnienia wystarczą oraz w którym miejscu można zedytować linki?
Niestety nie wystarczą.
Trzeba zalogować się na to super konto.
P.S. Polecam jeszcze przetestować zmiany to konto root’a to konto z przyciskami “atomowymi” 
Pytanie po co? Nie lepiej mieć te link bezpośrednio podpięte i pobierać w razie potrzeby a nie szukać po podręczniku?
Zasada jest prosta - EZD RP jest w jednej z opcji udostępniany na chmurze, lub na własnej infrastrukturze. W takich przypadkach jest tzw. root czyli administrator chmurowy - to on może dodawać/usuwać i wywoływać podmioty - tu opis: https://podrecznik.ezdrp.gov.pl/zarzadzanie-podmiotami-w-ezd-rp-i-kuip-z-poziomu-administratora-chmury. Te podmioty, które korzystają z opcji chmurowej nie mają i nie będą miały dostępu do konta root, z prostego powodu. W myśl powiedzenia “Gdzie kucharek sześć tam nie ma co jeść” - gdyby wszyscy mieli dostęp do tego konta i ktoś usunął by podmiot/podmioty to kto byłby odpowiedzialny??? Co innego jeśli system jest instalowany na własnej infrastrukturze, wtedy kto ma dostęp do konta root decyduje sam podmiot. Tworzenie przydatnych linków zostało opisane tu: https://podrecznik.ezdrp.gov.pl/tworzenie-listy-przydatnych-linkow/. Reasumując niektóre z linków są dodane z góry (są przydatne dla wszystkich podmiotów), inne można dodać we własnym zakresie - chodzi o podmioty korzystające z usługi SaaS EZD RP.
1 polubienie
np. dlatego, że są nieaktualne
1 polubienie