Dot. e-budownictwo

Dzień Dobry

W PINB w EZD RP, pojawił się następujący problem, wpłynęło zawiadomienie o zakończeniu budowy wysłane przez portal e-budownictwo GUNB za pomocą edoręczeń, treść wiadomości jest czytelna, natomiast załączniki już nie. Przy próbie otwarcia załącznika (format pdf i png) pojawia się komunikat, że załączniki po weryfikacji są niebezpieczne i nie można ich otworzyć, a jedyną opcją jest zweryfikuj ponownie, która nic nie zmienia. Inne wiadomości przesłane za pomocą edoręczania działają poprawnie. Powiatowy twierdzi, że to jest pierwsze zgłoszenie za przesłane za pomocą portalu e-budownictwa do nich od kiedy mają EZD RP. Czy jest jakieś rozwiązanie tej sytuacji ?

Moim zdaniem, stwierdzenie o tym, że pliki “są niebezpieczne” to może generować przeglądarka internetowa. Jeśli załącznik pochodzi z zaufanego źródła, to powinno być możliwe otworzenie pliku (bądź jego pobranie) po dodaniu wyjątku.

Miałem ostatnio podobny błąd z wiadomością wpływającą przez ePUAP - było sporo załączników w jpg, ale tylko część dała się otworzyć reszta miała błąd jak wyżej. Odpowiedź NASK - znają problem i pracują nad jego naprawą

2 polubienia

Zgadza się, że przeglądarka może pokazywać taki komunikat, tylko że to jest komunikat z EZD RP, charakterystyczny czerwony prostokąt z długim kodem w drugiej linijce, a nie przeglądarki

Ok, rozumiem. W takim razie z postu powyżej wynika, że problem jest znany NASK.

Czy te załączniki daje się pobrać w jakikolwiek sposób ?

Podbijam, mamy ten sam problem z wnioskiem, który został przekazany przez e-budownictwo. Nie idzie pobrać żadnych załączników.

po zaznaczeniu checkboxa przy którymkolwiek z załączników, mam tylko opcję do wyboru zweryfikuj dokument, nic więcej, a po weryfikacji jest dalej ten sam problem

Zapytałem, ponieważ w innym wątku była podpowiedź jak obejść problem i pobrać ten dokument. Można załączyć to pismo do jakiejkolwiek sprawy i pobrać wraz z pobraniem akt sprawy a następnie odłączyć. To tylko brzydki sposób na obejście problemu do czasu naprawy przez NASK.

Niestety założenie sprawy nic nie pomogło