Błąd logowania - podmiot nie zainicjowany

Dzień dobry

Pracujemy w KUiP. Stworzyliśmy strukturę roboczą wraz z pracownikami. Nie możemy jej wdrożyć, poniewaź podmiot nie został zainicjowany. Próbujemy wejść w EZD, ale wyrzuca nam błąd logowania, ponieważ podmiot nie istnieje lub nie został zainicjowany. Wpadamy trochę w pętlę bo nie mogę zalogować się do systemu w celu inicjalizacji podmiotu, ponieważ podmiot jest niezainicjowany.
W jaki sposób mogę to obejść?

Dzień dobry

Krok 4
https://podrecznik.ezdrp.gov.pl/zarzadzanie-podmiotami-w-ezd-rp-i-kuip-z-poziomu-administratora-chmury/

U nas od pewnego czasu korzystamy z wersji testowej, jednak z tego co pamiętam, inicjalizacja podmiotu była przeprowadzana w systemie KUIP, a nie w EZD RP.
Po uzupełnieniu danych podmiotu, dodaniu użytkowników i wyznaczeniu administratorów, powinien mieć Pan możliwość przeprowadzenia inicjalizacji w KUIP.
Dopiero po tym etapie możliwe będzie przejście do EZD RP.

Pozdrawiam

Dzień dobry,
z tego co pamiętam dostęp nadawał NASK, po czym dwóch administratorów musiało zalogować się odpowiednim hasłem. Inaczej nic się nie zadziało.

Tomaszu,

podstawowe pytanie to czy system macie zainstalowany na własnej infrastrukturze? Jeśli tak, to trzeba zainicjalizować podmiot - może to zrobić administrator chmurowy - root. Sposób postępowania jest taki sam niezależnie od tego gdzie masz podmiot czy na chmurze NASK czy gdzieś indziej:
a) Zakładasz podmiot jako administrator chmurowy w KUiP
b) Wywołujesz podmiot jako administrator chmurowy w EZD RP

System mamy na własnej infrastrukturze. W KUiP mamy założony podmiot, mam wprowadzonych adminów, użytkowników, strukturę roboczą. Nie mogę wejść do samego EZD bo przy próbie logowania mam białą stronę a po kilkunastu sekundach dostaję info:

Tomaszu, a czy możesz się zalogować jako administrator chmurowy (root) do EZD RP? Powinieneś zalogować się jako root do KUiP a potem do EZD RP - to to ten sam login i to samo hasło ustawiane w Rancher (https://podrecznik.ezdrp.gov.pl/instrukcja-instalacji-ezd-rp-srodowiska-testowe-rozwojowe-edukacyjne/) - sekcja Pobranie hasła do systemu EZD RP

Mam tylko jeden login pod którym pracuję w kuip. Do ezd rp zalogować się nie mogę.