Witam,
mam pytanie dotyczące archiwizacji korespondencji wysyłanej przez e-Doręczenia. Korespondencja taka, po odebraniu przez adresata trafia do folderu kosz w systemie e-Doręczeń, a archiwizować tam można tylko wiadomości odebrane lub wysłane, a nie kosz. Czy w takim przypadku nie ma ustawowego obowiązku archiwizacji przesyłek, które są w e-Doręczeniach, bo wystarczy że są one już archiwizowane w EZD? Mam tylko usunąć je z kosza, jeśli zaczyna mi powoli brakować miejsca w skrzynce i nie stresować się archiwizacją?
Dzień dobry,
z tego co wiem, nie ma konieczności dodatkowego archiwizowania wiadomości bezpośrednio w systemie e-Doręczeń, jeśli dokumentacja jest prawidłowo prowadzona i archiwizowana w EZD RP. W praktyce EZD RP stanowi system kancelaryjny i to tam znajduje się właściwa dokumentacja sprawy wraz z korespondencją.
Wiadomości, które po odebraniu trafiają do kosza w e-Doręczeniach, można usuwać, szczególnie jeśli zaczyna brakować miejsca w skrzynce. Najważniejsze jest, aby dokumenty i metadane były zachowane w EZD RP.
Dla bezpieczeństwa warto jedynie upewnić się, że cała korespondencja została poprawnie zarejestrowana w EZD przed usunięciem wiadomości z kosza.
Pozdrawiam
Katarzyna
Dziękuję za odpowiedź. Nie do rozwiązania jest jednak weryfikacja, czy około 7000 przesyłek jest poprawnie zarejestrowane w EZD