Przygotowuję się do wystąpienia o wydanie nowego certyfikatu ePUAP dla instytucji w związku ze zbliżającym się upływem teerminu ważności starego certyfikatu co nastąpi w za nieco ponad miesiąc. Czy w związku z powyższym procedura zmiany certyfikatu w EZD RP jest taka sama jak w przypadku pierwszej integracji systemów? Proszę o ewentualne rady.
Dzień dobry,
na pewno administrator systemu, który ma dostęp do kafelka “konfuguracja ePUAP” i może wgrać nowy certyfikat, jeżeli taka jest konieczność.
Samo dodanie certyfikatu to nie problem. Bardziej interesuje mnie ścieżka jego uzyskania i informacja w którym momencie przestanie działań stary certyfikat, czy będzie moment że będą działały dwa jednocześnie i czy będę mógł płynnie przejść na kolejny dodając go w EZD RP.
Stary certyfikat przestaje działać po dacie, do której jest ważny. O nowy certyfikat można wnioskować nie wcześniej niż 30 dni przed terminem wygaśnięcia starego o ile dobrze pamiętam.
z tego co się orientuję, tylko 1 na raz certyfikat może być ważny, ale warto dopytać w COI, ja właśnie złożyłam wniosek o wystawienie certyfikatu - co prawda dla innego systemu ale zobaczymy jak to pojdzie dalej
Procedura jest taka sama jak za pierwszym razem. Jeśli odpowiednio wcześnie wystąpi się o certyfikat to przez pewien okres oba (stary, nowy) certyfikaty będą ważne (po stronie COI są wprowadzane na tzw. “Zakładkę”). Jest to czas na przełączenie certyfikatów w systemie EZD RP, nie trzeba czekać do końca ważności starego.
a ja dodam jeszcze info z NASKu- w odpowiedzi na moje pytania:
Dzień dobry,
Czy mogę dokonać podmiany jeszcze w okresie trwania ważności certyfikatu obecnego?
tak, pod warunkiem, że nowy certyfikat dodadzą Państwo jako oddzielny system w ePUAP. Poprzednią konfigurację należy uprzednio usunąć z EZD RP, a skrytki przełączyć w tryb PUSH.
Czy w jakiś sposób może to „zablokować” działanie urzędu, więc trzeba to robić „po godzinach” urzędowania?
Przełączając skrytki w PUSH oraz wyłączenie konfiguracji w EZD RP spowoduje, że wiadomości z tego okresu nie będą pobierane. Uruchamiając ponownie konfigurację - wiadomości od momentu wyłączenia do włączenia konfiguracji nie zostaną obsłużone automatycznie, należy pobrać je do systemu ręcznie.
Czy muszę tworzyć „nowy system” na epuap? Czy też mogę podmienić certyfikat tylko w oknie dodanego systemu wcześniej? Ma to jakieś znaczenie?
Nie powinno mieć to znaczenia, ale mimo wszystko lepiej nową konfigurację - czyli usuwamy starą konfigurację i system, dodajemy nowe od 0.
Czy wystarczające będzie wklejenie nowego certyfikatu w pole certyfikat (po ogarnięciu oczywiście wszystkiego po stronie epuap.gov.pl)?