Wizualizacja XMLa

Mamy EZD RP. Dostaliśmy skargę przez Epuap od obywatela. Napisaliśmy własne pismo dot. tej sprawy w formacie PDF i wysłaliśmy obydwa pisma do innego urzędu przez Edoręczenia PURDE. Urząd, do którego wysłaliśmy obydwa pisma nie ma EZD RP tylko odczytuje naszą wysyłkę na stronie edoreczenia.gov.pl. Tam widzi naszego PDFa i z nim nie ma problemu natomiast ta skarga została wysłana jako plik XML. Oni po zapisaniu tego XMLa mogą go otworzyć np. w notatniku ale dla nich jest on kompletnie niezrozumiały (jak to XML). U nas w EZDRP jak go otwieramy to jest wizualizacja tego XMLa zrobiona za pomocą EZDRP. Czy znacie jakiś sposób, żeby odbiorca mógł sobie podejrzeć czytelną wizualizację tego XMLa?

Ten plik XML to nie jest EPO, To jest treść pisma wysłanego do nas EPUAPem

Czy to jest ePismo z EPUAP?

Jak to jest ePismo, to można w EPUAP dodać w Roboczych za pomocą przycisku Dodaj z dysku taki xml i ePUAP będzie go mógł zwizualizować.

To jest pismo z EPUAP, które pobrały nasz EZDRP i urzednik wysłał to przez edoreczenia do innego urzędu jako plik XML

To proszę skorzystać z ePUAP i kopia robocza, tak, jak napisałem wyżej :slight_smile:

Problem rozwiązany po rozmowie z COI:

1. Wchodzimy na stronę ePUAP - Walidator
  2. Wpisujemy kod z obrazka (Captcha) i klikamy “Weryfikuj”
  3. Klikamy “Wybierz plik z dysku”
  4. Wybieramy z dysku plik XML do wizualizacji i klikamy “Otwórz”
  5. Klikamy “Dodaj”
  6. Widzimy wizualizacje dokumentu
  7. Możemy dodatkowo go zweryfikować
  8. Po obejrzeniu klikamy “Usuń dokument”
1 polubienie

spróbowałam, ale taki komunikat mi się wyświetla

nie mogę otworzyć załączników.

Dziś EPUAP ma problemy, spróbuj za chwile lub jutro

Przecież to samo narzędzie jest w sekcji Robocze po zalogowaniu. Dodatkowo są jeszcze przyciski do wydrukowania.

Dziękuję za informację

zalogowałam się do mojego epuapu, jestem w Roboczych, ale nie widzę tam żadnej funkcji pozwalającej otworzyć pliki xml?, czy mogę poprosić o podpowiedź o jaką sekcję Robocze chodzi ?

Trzy kroki na jednym obrazku.

1 polubienie

To dodanie jest widoczne wyłącznie jak jesteśmy zalogowani w kontekście instytucji, a nie na koncie prywatnym.

1 polubienie

Słuszna uwaga. Założyłem, że skoro odbiorcą jest urząd i urząd ma problem to podałem metodę dla urzędu. Niestety nie napisałem tego wyraźnie.

Dzień dobry,

można spróbować otworzyć plik XML w programie MS Word.
Jeżeli struktura pliku jest poprawna - MS Word spróbuje go przekonwertować.

Efekt nie będzie ładny ale dane są odczytywalne i o wiele bardziej przejrzyste niż w Notatniku (hihihi :wink: )

Dziękuję i miłego wieczoru,
Tomasz Skwarka

1 polubienie